PRZEPISY NA LODY MIETANKOWE, KAWOWE I CZEKOLADOWE Wymienite lody na bazie mleka i mietanki. Doskonałe na komunijne przyjęcie lub miłe spotkanie w gronie rodzinnym. Przepisy pochodzš z "Kosowskiej kuchni jarskiej" - ksišżki kucharskiej z 1929 roku. PRZEPIS NA LODY MIETANKOWE /Składniki:/ 3 litra mleka 1 litra mietanki 6 żółtek 40 dkg cukru laska wanilii LUB 1 litr mleka 1 litra mietanki 12 żółtek 40 dkg cukru wanilia wystarczy też cukier waniliowy, ale musi być go sporo. Wanilię zagotować z mlekiem i mietankš (potem jš wyrzucić), żółtka utrzeć z cukrem i ostrożnie, cišgle mieszajšc, wlewać mleko do żółtek (a nie odwrotnie). Chwilę potrzymać na goršcej blasze, nie zagotowujšc, potem odstawić i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy sš dobrze zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać. Uwaga: Wyjęcie z formy na półmisek ułatwi zanurzenie formy na sekundę w goršcej wodzie. PRZEPIS NA LODY KAWOWE /Składniki:/ 1 litra mietanki 1 litra mocnej kawy pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii. Przyrzšdza się tak samo, jak lody mietankowe, tylko bez wanilii, a z dodatkiem kawy. PRZEPIS NA LODY CZEKOLADOWE /Składniki:/ 10 dkg kakao 1 kieliszek rumu pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii. Przyrzšdza się tak samo, jak mietankowe, tylko z dodatkiem kakao i rumu. Uwaga: Tak samo można przyrzšdzić lody ze wieżych soków owocowych. Również można do lodów mietankowych zamiast mleka z waniliš dodać wieżych soków owocowych, a szczególnie smaczne sš lody poziomkowe tak przyrzšdzone. PRZEPIS NA LODY CYTRYNOWE I OWOCOWE Zmrożone lody to najlepsze, czym możemy się ochłodzić w upalne letnie dni. Zachęcam do wypróbowania przepisów na lody z przedwojennej ksišżki kucharskiej pt."Kosowska kuchnia jarska" z 1929 roku. Lody owocowe /składniki:/ 2 litry owoców wonnych (poziomek, malin lub moreli)) 1/2 litra syropu 2-3 białka Owoce przetrzeć, zmieszać z syropem, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Z białek ubić pianę i dać jš do gęstniejšcej masy, następnie wymieszać delikatnie lecz dokładnie i kręcić do zupełnego zmrożenia. Wyrzucić z formy. Uwaga: Tak samo można przyrzšdzać lody ze wieżych soków owocowych. Również można do lodów mietankowych zamiast mleka z waniliš dodać wieżych soków owoców, a szczególnie smaczne sš lody poziomkowe tak przyrzšdzone. Lody cytrynowe /składniki: 3 cytryny 1/4 litra wody 15-20 dkg cukru 2-3 białka skórka cytrynowa Zagotować syrop /z wody i cukru/, do kipišcego dodać skórkę obranš z 1 cytryny, przecedzić, oziębić, wcisnšć sok z cytryn, a z białek ubić pianę i dalej postępować jak wyżej. Do lodów najodpowiedniejszym dodatkiem sš andruty, w braku ich biszkopty lub pianki. Uwaga: Wszystkie powyższe lody mogš być podawane ze wieżymi owocami, jak winie, czerenie, poziomki, maliny, morele i brzoskwinie. Owoce najlepiej dodawać do lodów bliskich zamrożenia i chwilę jeszcze kręcić, a także można obłożyć lody owocami. PRZEPIS NA LODY LODY 2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem na białš pulchnš masę. Pod koniec ucierania dodawć stopniowo goršce mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszajšc podgrzewać do zgęstnienia. KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca. KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy. OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki soku owocowego. MIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki mietany. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjšć i lekko skrzepnięte mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika.
perty08