Lody.txt

(3 KB) Pobierz
PRZEPISY NA LODY MIETANKOWE, KAWOWE I CZEKOLADOWE
Wymienite lody na bazie mleka i mietanki. Doskonałe na komunijne przyjęcie lub miłe spotkanie w gronie rodzinnym. 

Przepisy pochodzš z "Kosowskiej kuchni jarskiej" - ksišżki kucharskiej z 1929 roku. 

PRZEPIS NA LODY MIETANKOWE 

/Składniki:/ 

3 litra mleka 
1 litra mietanki 
6 żółtek 40 dkg cukru 
laska wanilii 
LUB 

1 litr mleka 
1 litra mietanki 
12 żółtek 
40 dkg cukru 
wanilia  wystarczy też cukier waniliowy, ale musi być go sporo. 
Wanilię zagotować z mlekiem i mietankš (potem jš wyrzucić), żółtka utrzeć z cukrem i ostrożnie, cišgle mieszajšc, wlewać mleko do żółtek (a nie odwrotnie). 

Chwilę potrzymać na goršcej blasze, nie zagotowujšc, potem odstawić i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy sš dobrze zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać. 

Uwaga: Wyjęcie z formy na półmisek ułatwi zanurzenie formy na sekundę w goršcej wodzie. 

PRZEPIS NA LODY KAWOWE 

/Składniki:/ 

1 litra mietanki 
1 litra mocnej kawy 
pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii. 
Przyrzšdza się tak samo, jak lody mietankowe, tylko bez wanilii, a z dodatkiem kawy. 

PRZEPIS NA LODY CZEKOLADOWE 

/Składniki:/ 

10 dkg kakao 
1 kieliszek rumu 
pozostałe składniki jak wyżej, bez wanilii. 
Przyrzšdza się tak samo, jak mietankowe, tylko z dodatkiem kakao i rumu. 

Uwaga: Tak samo można przyrzšdzić lody ze wieżych soków owocowych. Również można do lodów mietankowych zamiast mleka z waniliš dodać wieżych soków owocowych, a szczególnie smaczne sš lody poziomkowe tak przyrzšdzone. 

PRZEPIS NA LODY CYTRYNOWE I OWOCOWE
Zmrożone lody to najlepsze, czym możemy się ochłodzić w upalne letnie dni. Zachęcam do wypróbowania przepisów na lody z przedwojennej ksišżki kucharskiej pt."Kosowska kuchnia jarska" z 1929 roku. 

Lody owocowe 

/składniki:/ 

2 litry owoców wonnych (poziomek, malin lub moreli)) 
1/2 litra syropu 
2-3 białka 
Owoce przetrzeć, zmieszać z syropem, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Z białek ubić pianę i dać jš do gęstniejšcej masy, następnie wymieszać delikatnie lecz dokładnie i kręcić do zupełnego zmrożenia. Wyrzucić z formy. 

Uwaga: Tak samo można przyrzšdzać lody ze wieżych soków owocowych. Również można do lodów mietankowych zamiast mleka z waniliš dodać wieżych soków owoców, a szczególnie smaczne sš lody poziomkowe tak przyrzšdzone. 

Lody cytrynowe 

/składniki: 

3 cytryny 
1/4 litra wody 
15-20 dkg cukru 
2-3 białka 
skórka cytrynowa 
Zagotować syrop /z wody i cukru/, do kipišcego dodać skórkę obranš z 1 cytryny, przecedzić, oziębić, wcisnšć sok z cytryn, a z białek ubić pianę i dalej postępować jak wyżej. 

Do lodów najodpowiedniejszym dodatkiem sš andruty, w braku ich biszkopty lub pianki. 

Uwaga: Wszystkie powyższe lody mogš być podawane ze wieżymi owocami, jak winie, czerenie, poziomki, maliny, morele i brzoskwinie. Owoce najlepiej dodawać do lodów bliskich zamrożenia i chwilę jeszcze kręcić, a także można obłożyć lody owocami. 

PRZEPIS NA LODY


LODY
2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru
Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem na białš pulchnš masę. Pod koniec ucierania dodawć stopniowo goršce mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszajšc podgrzewać do zgęstnienia.

KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca.
KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy.
OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki soku owocowego.
MIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki mietany.
Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjšć i lekko skrzepnięte mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin