ZAPIEKANKA WARZYWNA
Składniki na zapiekankę warzywną:
• 1000 g warzyw (np. por, szpinak, brokuły, papryka, marchewka, kukurydza)
• 1 cebula • 200 g śmietany (18%) • 3 jajka • 200 g żółtego sera • czosnek
• masło do formy Przyprawy:
• sól • pieprz
Sposób przyrządzania zapiekanki warzywnej:
1. Warzywa drobno pokroić, zblanszować.
2. Cebulę posiekać, zarumienić na patelni, dodać
do warzyw.
3. Śmietanę wymieszać
z jajkami, startym serem (trzy łyżki odłożyć), roztartym czosnkiem i przyprawami.
4. Warzywa wyłożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną.
5. Posypać odłożonym serem.
6. Piec 45 minut w temp. 1 75°C.
perty08