ZAPIEKANKA WARZYWNA.doc

(20 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA WARZYWNA

ZAPIEKANKA     WARZYWNA

Składniki na zapiekankę warzywną:

•  1000 g warzyw (np. por, szpinak, brokuły, papryka, marchewka, kukurydza)

•  1 cebula • 200 g śmietany (18%) • 3 jajka • 200 g żółtego sera • czosnek

 

  masło do formy Przyprawy:

  sól pieprz

Sposób przyrządzania zapiekanki warzywnej:

1.  Warzywa drobno pokroić, zblanszować.

2.  Cebulę posiekać, zarumie­nić na patelni, dodać

do warzyw.

3.  Śmietanę wymieszać

z jajkami, startym serem (trzy łyżki odłożyć), roztartym czosnkiem i przyprawami.

4.  Warzywa wyłożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną.

5.  Posypać odłożonym serem.

6.  Piec 45 minut w temp. 1 75°C.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin