Kurczak w sosie klonowo(1).docx

(11 KB) Pobierz

Kurczak w sosie klonowo-miodowym

 

Składniki na 4 porcje

              4 udka z kurczaka (bez kości)

              marynata:

              1 łyżeczka soli

              75 ml syropu klonowego

              25 ml miodu

              4 łyżki sosu sojowego

              2 łyżki octu winnego

              1/2 szklanki oliwy z oliwek

              pół łyżeczki suszonego tymianku

              kilka ziaren jałowca

              kilka ziaren ziela angielskiego

              1 malutka papryczka chili (w całości włożona do marynaty)

Etapy przygotowania

1.              Mięso zalewamy syropem klonowym oraz miodem i odstawiamy do lodówki na godzinę.

2.              Pozostałe składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy nią mięso - odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

3.              Udka z kurczaka wraz marynatą wkładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy wszystko ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Po upływie 50 minut rękaw rozcinamy i podpiekamy udka do czasu, aż nabiorą chrupkości.

4.              Podajemy na gorąco do ryżu, ziemniaków i różnych surówek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin