Kurczak w sosie klonowo-miodowym
Składniki na 4 porcje
• 4 udka z kurczaka (bez kości)
• marynata:
• 1 łyżeczka soli
• 75 ml syropu klonowego
• 25 ml miodu
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki octu winnego
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• pół łyżeczki suszonego tymianku
• kilka ziaren jałowca
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 1 malutka papryczka chili (w całości włożona do marynaty)
Etapy przygotowania
1. Mięso zalewamy syropem klonowym oraz miodem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Pozostałe składniki marynaty mieszamy ze sobą i zalewamy nią mięso - odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
3. Udka z kurczaka wraz marynatą wkładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy wszystko ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Po upływie 50 minut rękaw rozcinamy i podpiekamy udka do czasu, aż nabiorą chrupkości.
4. Podajemy na gorąco do ryżu, ziemniaków i różnych surówek.
Primek171