NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wody gazowanej
sól, pieprz
szczypiorek
1 łyżka roztopionego masła
4 jajka
100 g sera gruyere
100 g szynki gotowanej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj mikserem z wodą, mlekiem odrobiną soli i pieprzu oraz roztopionym masłem.
Naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Osobno usmaż jajka, ser zetrzyj na tarce. Usmażone już naleśniki kładź na patelni, na to połóż ser, szynkę i jajko, końce naleśnika zawiń tak, aby ten otrzymał kwadratową formę. Podawaj ze szczypiorkiem.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Ciasto naleśnikowe:
200 ml mleka
2 jaja
30 g roztopionego masła
80 g maki
sól/pieprz
Nadzienie:
300 g szpinaku
250 g pieczarek
60 g startego sera żółtego
50 g uprażonych orzechów włoskich
2 łyżka roztopionego masła
Sos:
350 ml śmietanki 30%
50 g startego sera żółtego
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony.
Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.
Sos: Śmietankę wymieszaj z serem, dopraw do smaku.
Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.
PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM
250 g mąki
250 g maślanki
50 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
50 g roztopionego masła lub oliwy
syrop klonowy
świeże owoce
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.
NALEŚNIKI SUZETTE
Skladniki:
500 ml mleka
200 g mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
skórka otarta z ½ pomarańczy
szklanka soku z pomarańczy
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
2 pomarańcze
ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień!
Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty.
Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy.
chrupacz