NALEŚNIKI.doc

(32 KB) Pobierz
NALEŚNIKI GRYCZANE

NALEŚNIKI GRYCZANE

 

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

¾ szklanki mleka

¾ szklanki wody gazowanej

sól, pieprz

szczypiorek

1 łyżka roztopionego masła

4 jajka

100 g sera gruyere

100 g szynki gotowanej

4 jajka

 

 

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj mikserem z wodą, mlekiem odrobiną soli i pieprzu oraz roztopionym masłem.

Naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Osobno usmaż jajka, ser zetrzyj na tarce. Usmażone już naleśniki kładź na patelni, na to połóż ser, szynkę i jajko, końce naleśnika zawiń tak, aby ten otrzymał kwadratową formę. Podawaj ze szczypiorkiem.

 

 

 

 

 

 

 

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

 

Składniki:

 

Ciasto naleśnikowe:

200 ml mleka

2 jaja

30 g roztopionego masła

80 g maki

sól/pieprz

 

Nadzienie:

300 g szpinaku

250 g pieczarek

60 g startego sera żółtego

50 g uprażonych orzechów włoskich

2 łyżka roztopionego masła

 

Sos:

350 ml śmietanki 30%

50 g startego sera żółtego

sól/pieprz

 

 

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 minuty z każdej strony.

Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj.

Sos: Śmietankę wymieszaj z serem, dopraw do smaku.

Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.

 

 

 

 

 

 

 

PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM

Składniki:

250 g mąki

250 g maślanki

50 g cukru pudru

2 jaja

1 łyżeczka sody

50 g roztopionego masła lub oliwy

syrop klonowy

świeże owoce

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, używając miksera. Następnie smaż małe placuszki na teflonowej patelni. Podawaj z cukrem i świeżymi owocami.

 

 

 

 

 

 

NALEŚNIKI SUZETTE

 

Skladniki:

500 ml mleka

200 g mąki

2 jaja

1 łyżka cukru

szczypta soli

łyżka roztopionego masła

skórka otarta z ½ pomarańczy

szklanka soku z pomarańczy

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

2 pomarańcze

ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień!

 

 

Przygotowanie:

Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty.

Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin