KURCZAK.docx

(14 KB) Pobierz

KURCZAK

KURCZAK Z PESTO, MOZARELLĄ I MAKARONEM

 

Składniki:

 

600 g piersi z kurczaka

 

1 ser mozarella

 

5 łyżek pesto

 

400 g makaronu kokardki (jako dodatek)

 

2 duże pomidory

 

sól, pieprz

 

oliwa

 

 

 

Przygotowanie:

 

Pierś z kurczaka pokrój na plastry, lekko rozbij je ręką, posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy. Mozarellę i pomidory pokrój w plastry. Przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek posmaruj pesto, połóż na nim plaster pomidora, a na nim plaster sera, kawałki polej odrobiną oliwy, zapiekaj 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ugotuj makaron, wymieszaj go z pozostałym pesto.

 

 

 

 

 

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM

 

Składniki:

 

200 g ryżu dziki & parabolided

 

150 g pieczarek

 

400 g piersi z kurczaka

 

3 papryki: 2 żółte i 1 czerwona lub na odwrót

 

1 cebulka dymka

 

50 g orzechów włoskich

 

70 ml śmietanki 12%

 

2 łyżki sosu sojowego

 

słodka papryka 1 łyżka

 

ostra papryka 2 łyżeczki

 

70 g tartego żółtego sera

 

 

 

Przygotowanie:

 

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp paprykami, solą, pieprzem, odstaw na kilka minut. W międzyczasie paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą (bez tłuszczu) patelnię, wrzuć orzechy, pozostaw około 1 minuty, odstaw i grubo posiekaj. Na tę samą patelnię nalej odrobinę oliwy, wrzuć kurczaka, podsmażaj aż zmieni kolor około 5  minut, potem wrzuć na patelnię paprykę, duś na małym ogniu 10 minut. Pieczarki przysmaż na odrobinie tłuszczu. Ryż wymieszaj z pieczarkami, orzechami, dodaj śmietankę i sos sojowy, całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu rozprowadź kurczaka z papryką, posyp serem i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli posiadasz piekarnik z funkcją parową użyj jej).

 

 

 

UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM

 

Składniki:

 

5 podudzi z kurczaka

 

świeży rozmaryn

 

oliwa z oliwek

 

1 cytryna

 

sól, pieprz

 

1 ząbek czosnku

 

Kurczaka solimy i pieprzymy. Jeśli ktoś nie lubi tłuszczu, może wyciąć skórkę. Listki rozmarynu oddzielamy od łodyżki i siekamy. Posypujemy nimi kurczaka. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok, którym polewamy kurczaka. Udka przysmażamy na patelni (najlepiej grillowej) z odrobiną tłuszczu, do momentu aż skórka nabierze złotego koloru. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną olewy, cytryną, dodajemy czosnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

 

 

 

PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM I TAPENADĄ

 

Składniki:

 

opakowanie ciasta francuskiego

 

300 g piersi z kurczaka

 

150 g czarnych oliwek

 

łyżka kaparów

 

2 fileciki anchois

 

oliwa  zoliwek

 

sól , pieprz

 

1 jajo

 

 

 

Przygotowanie:

 

Kurczak pokrój w drobną kostkę, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni. Oliwki, kaparki, anchois, wymieszaj z oliwą  z oliwek za pomocą blendera. Ciasto pokrój na trójkąty, połowę każdego trójkąta posmaruj tapenadą, połóż na niej kilka kawałków kurczaka, sklej boki, wierzch posmaruj rozbełtanym jajem, zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin