Składniki:
· 1/2 kostki margaryny lub masła
· 3 jaja
· 2 szklanki mąki
· 1,5 szklanki cukru (zazwyczaj daję mniej)
· 1 szklanka mleka
· 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 łyżeczka sody
· 2 łyżeczki przyprawy do piernika
· 5 łyżeczek kakao
Cukier wymieszać z kakaem, dodać mleko i wymieszać, dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem). Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła roztopić, dodać 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek słodkiej śmietany. Wymieszać, krótko zagotować.
Smacznego :)
Bonita07