Mleko kokosowe najczęściej kupuje się puszce. Producentów jest wielu, jednak zazwyczaj skład jest taki, że z dużą szybkością odstawiam mleko z powrotem na półkę. Pomijam jedną markę mleka ekologicznego, ale to kropla w morzu produktów. Zresztą mleko kokosowe w puszcze jest znacznie gęściejsze i treściwsze, więc do kawy się nie nadaje.Mleko kokosowe jest głównym mlekiem używanym u nas w domu. Można oczywiście kupić je również w kartonie, bowiem na rynku dostępne są dwie marki: Evernat (do kawy jest świetne) i mleko kokosowe do picia marki dr. Antonio Martins, to jest kwaskowe o smaku serwatki i warzy się w kawie, więc do tego się nie nadaje. Ja kupiłam karton tego mleka i teraz kombinuję, do czego go zużyć, bo musiałam otworzy 3 opakowania, żeby upewnić się, że nie jest skwaśniałe tylko tak smakuje. Podsumowując - do kawy Evernat lub moje – oba są wyśmienite. Jako, że własne to własne, to takie smakuje mi najbardziej. Jest tańsze, znacznie tańsze od sklepowego, bo ponad litr mleka domowego kosztuje od 2 do 4 złotych, zależy jakie wiórki kupicie. Ja staram się, aby wiórki zawsze były eko.Od razu uprzedzę, nie wiem ile może stać w lodówce, bo u nas schodzą nawet 2 litry mleka kokosowego dziennie a 1 litr zawsze, więc jakoś dłużej niż 3 dni nie udało się mleka przetrzymać.
Składniki:
• 200 g wiórków kokosowych• 1,2 l wody
Przygotowanie:
Krok Po kroku:
1. Wiórki wkładam do garnka i zalewam przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawiam na noc.
2. Rano podgrzewam garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło aby parzyło w palce.
3. Masę miksuję blenderem przez kilka minut.
4. Sitko wykładam gazą i przelewam masę. Odciskam wiórki. Mleko przelewam do butelki i trzymam w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.
piotan1