Jedzenie z opóźnionym zapłonem.txt

(16 KB) Pobierz
Jedzenie z opónionym zapłonem


Marcin Wyrwał / Onet.pl
To że tłuszcze, tytoń i kawa majš zły wpływ na nasze zdrowie, już wiedzielimy. Ale zboża, herbata, a nawet jabłka?! Amerykański alergolog Mark Lovendale ma dla nas jeszcze więcej zaskakujšcych informacji, które stawiajš na głowie dotychczasowš wiedzę na temat alergii pokarmowych. 

  
Dr Mark Lovendale jest amerykańskim ekspertem w dziedzinie zdrowego żywienia, twórcš Testu Ukrytej Reakcji Pokarmowej. Autor wykładów i szkoleń dla lekarzy, dietetyków, studentów oraz pacjentów na temat tzw. opónionej alergii pokarmowej.
Fot. Marcin Wyrwał 
  
Marcin Wyrwał: Czym opóniona alergia pokarmowa różni się od normalnej alergii?
Mark Lovendale: Jeżeli zje pan orzech, a następnie pan spuchnie, będzie to oznaczać, że cierpi pan na powszechnie znanš natychmiastowš alergię pokarmowš. Ale czasem zdarza się tak, że potwornie boli pana głowa, ale nie wie pan dlaczego. Okazuje się, że powodem pańskiej dzisiejszej migreny jest co, co zjadł pan dzień albo dwa wczeniej. W takich przypadkach mamy do czynienia z opónionš alergiš pokarmowš. 

To częsta przypadłoć? 
W przeciwieństwie do natychmiastowych alergii pokarmowych, które dotyczš zaledwie 3 proc. populacji, opóniona alergia pokarmowa dotyka większoci ludzi w różnych okresach ich życia. 

Te informacje stawiajš na głowie nasze dotychczasowe postrzeganie alergii. Ale pan prowadzi badania dotyczšce opónionej alergii pokarmowej od wielu lat. Dlaczego do tej pory ten problem był stosunkowo mało znany? 
W USA trudno się przebić z tš wiedzš przede wszystkim dlatego, że rodowisko medyczne jest kontrolowane przez konwencjonalnych alergologów. Pod koniec lat 70-tych oraz w latach 80-tych nasza metoda leczenia zaczęła odnosić sukcesy. Ludzie nie musieli już chodzić do alergologów na testy skórne i cotygodniowe zastrzyki odczulajšce. Ta sytuacja zaniepokoiła rodowisko lekarzy uznajšcych tradycyjne metody leczenia alergii, którzy zaczęli wywierać naciski w celu ukrycia naszych badań. 

A jak wyglšda sytuacja w Europie.
W Europie jest znacznie lepiej. W latach 80-tych odkryto, że testy skórne i cotygodniowe zastrzyki odczulajšce nie zdajš egzaminu. W 1986 roku brytyjski rzšd przeprowadził gruntowne badania, które dowiodły, że te metody leczenia sš mało skuteczne w większoci przypadków, a w niektórych wręcz szkodzš pacjentom, łšcznie z przypadkami miertelnymi, a do tego sš niezwykle kosztowne. Dlatego też coraz więcej alergologów i lekarzy w Europie stawia na nasze metody, które opierajš się raczej na usuwaniu przyczyn chorób niż na leczeniu ich za pomocš leków i operacji. 

Chce pan powiedzieć, że amerykańscy lekarze i firmy farmaceutyczne pozostajš przy szkodliwych dla pacjenta metodach leczenia z powodów finansowych?
Firmom farmaceutycznym nie podoba się nasza metoda, ponieważ zwalcza ona przyczyny choroby, więc ludzie nie muszš regularnie przyjmować leków. Ale po częci problem polega także na tym, że nie majš one wiadomoci, jak skuteczna jest nasza metoda. Istniejš bardzo silne leki, które mogš ograniczyć ból głowy. Ale z pewnociš nie ograniczš one zniszczeń w organizmie spowodowanych przez składniki, które powodujš ten ból głowy. Przyjmujšc lek przeciwbólowy radzimy sobie więc z symptomem, ale nie z chorobš. To tak jakbymy próbowali ugasić pożar w naszym domu, wyłšczajšc alarm przeciwpożarowy.

Korzystajšce z pańskiej metody kliniki wykrywajš szkodliwe produkty żywnociowe za pomocš testu ukrytej reakcji pokarmowej. Na czym on polega?
Jeżeli jemy żywnoć niezgodnš z naszym układem odpornociowym, zachodzš reakcje, które zabijajš białe krwinki w naszym ustroju, co z kolei prowadzi do dalszych problemów zdrowotnych. Dotychczasowe testy nie były w stanie wykryć tych reakcji. Dlatego opracowałem test, w ramach którego pobieramy od danej osoby krew i badamy, jak białe komórki krwi tej osoby reagujš na szerokš gamę produktów żywnociowych oraz zwišzków chemicznych. Jeżeli widzimy, że w kontakcie z danym produktem białe krwinki marszczš się, pękajš i w efekcie ginš, wiemy już, że tego produktu dana osoba musi unikać, przynajmniej na pewien czas. 


 
Sposób w jaki alergizujšce produkty niszczš białe krwinki w ludzkim ustroju: 

Ilustracja po lewej: mikroskopowy obraz zdrowych białych komórek krwi, obserwowanych podczas wykonywania testu, w zetknięciu z produktem (groch), na który krew badanego pacjenta nie wykazuje opónionej reakcji alergicznej. Oznacza to, że groch jest kompatybilny z systemem immunologicznym tej osoby. Pomarańczowe koła z ciemnymi rodkami to czerwone komórki krwi. Liczne drobne elementy to płytki krwi. 

Ilustracja rodkowa: białe krwinki osoby, która wykazuje opónionš reakcję pokarmowš na kukurydzę. Komórka wskazana strzałkš jest martwa i popękana. Kiedy tak się dzieje w naszym ciele, enzymy wydostajšce się z wnętrza tych komórek przenikajš do krwi, wywołujšc stan zapalny w całym ciele. 

Ilustracja po prawej: silna reakcja na kukurydzę. Wszystkie białe komórki krwi (limfocyty) badanej osoby na płytce testowej sš martwe. U tej osoby po każdym posiłku zawierajšcym kukurydzę układ odpornociowy był niezdolny do obrony przed zagrożeniami. 
 


Ile produktów w reakcji z krwinkami bada pański test? 
Polska wersja testu obejmuje 150 produktów. Sš to te produkty, które zwykle powodujš opónionš alergię pokarmowš, a także produkty, które zwykle jej nie powodujš. Z tych, na które układ odpornociowy danej osoby reaguje pozytywnie, układamy dla niej zdrowš dietę. 

Ale oryginalny amerykański test obejmuje 220 produktów. Skšd ta różnica?
To kwestia ceny. Okroiwszy nieco polski test, bylimy w stanie ograniczyć jego cenę. Być może w przyszłoci uzupełnimy go o pozostałe produkty. 

Nawet przy tej iloci produktów test nie jest najtańszy. Kosztuje ok. 1800 złotych. A zatem jak często człowiek musi poddawać się temu testowi, aby wieć wolne od alergii życie? 
Większoć ludzi powinna poddać się testowi tylko raz w życiu. Jeżeli człowiek codziennie spożywa szkodliwe dla siebie potrawy to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dojdš do tego kolejne alergizujšce produkty. Jednak po naszym tecie będzie spożywał jedynie te, które sš dla niego dobre, więc ryzyko kolejnych alergii znacznie się obniża. Poza tym będšc wolnym od symptomów opónionej alergii pokarmowej, może sprawdzać na własnym ciele, czy kolejny nowy produkt w jego diecie okaże się dla niego szkodliwy, czy też nie. 

Jaki jest najlepszy dla człowieka wiek na poddanie się testowi? 
Idealnš sytuacjš dla człowieka jest poddanie się testowi przez jego matkę jeszcze przed jego poczęciem. Jeżeli jego matka właciwie się odżywia, to zgodnie z obecnš wiedzš naukowš nie tylko cišża i poród przebiegajš zwykle bezproblemowo, ale także jej dziecko urodzi się znacznie zdrowsze. 

Ten test dopiero wchodzi do Polski, więc nie ma chyba Polaka w takiej idealnej sytuacji. 
W takim razie warto zastosować go wobec dziecka już na wczesnym etapie jego życia. Jeżeli człowiek stosuje zdrowš dietę już jako dziecko, łatwiej mu będzie utrzymać jš w wieku dorosłym. Poddajšcy się temu testowi doroli majš często problemy z porzuceniem starych nawyków i rezygnacjš z produktów, od których sš fizycznie uzależnieni.

W swojej ksišżce Quality Longevity podaje pan 22 najbardziej alergizujšce składniki żywnociowe. Dodaje pan jednak, że w krajach, w których podstawš diety sš inne składniki, na przykład herbata i ryż na Dalekim Wschodzie, to włanie one okazujš się najczęstszymi przyczynami alergii. Czy oznacza to, że najbardziej powszechne w diecie danego kraju składniki bywajš też najczęstszymi przyczynami alergii? 
Już w latach 60-tych i 70-tych słynny amerykański alergolog dr Theron Randolph odkrył, że jednš z najczęstszych przyczyn alergii na dany składnik jest regularne spożywanie go. Ryzyko alergii zwiększa się dodatkowo, jeli spożywany regularnie produkt należy do grupy 22 najbardziej alergizujšcych składników, tak, jak to jest w przypadku ryżu na Dalekim Wschodzie. W USA badalimy wiele osób, które przyjechały do nas z Japonii i u wielu z nich stwierdzilimy alergiczne reakcje na ryż. Analogiczne przypadki stwierdzilimy u stosujšcych popularnš dietę makrobiotycznš Amerykanów. Zgodnie z zaleceniami diety, osoby te jadły bršzowy ryż dwa lub trzy razy dziennie. Wszystkie przebadane przez nas osoby na diecie makrobiotycznej wykazywały opónione reakcje alergiczne na ryż. 

Czy można więc nabyć alergię powiedzmy na marchewkę? 
Jeżeli kto codziennie będzie jadł marchewkę, zwiększy się w pewnym stopniu ryzyko objawienia się u niego alergii na niš. Jednak jeżeli każdego dnia będzie jadł znajdujšce się na mojej licie ryż, kukurydzę lub produkty pszenne, ryzyko wystšpienia u niego alergii na te produkty wzrasta dramatycznie, ponieważ zboża nie sš naturalnym pożywieniem dla człowieka. Jemy je dopiero od 11 tysięcy lat, a żyjemy na tej planecie od setek tysięcy lat. Zboża stanowiš przyczynę alergii znacznie częciej niż na przykład warzywa. 

Czy amerykańska lista 22 najbardziej alergizujšcych produktów różni się w jaki sposób od podobnej listy dla Polaków? 
Nie, ponieważ pomiędzy naszymi dietami istnieje wiele podobieństw. Oba nasze narody jedzš wiele produktów zbożowych, mlecznych... 

...fast foodów... 
Niestety tak. Z przykrociš stwierdzam, że wasza dieta pogorszyła się na skutek kulinarnych wpływów z mojego kraju. Gdybym miał przeprowadzić jakie porównanie, to z pewnociš więcej Amerykanów niż Polaków przejawia alergiczne reakcje na kukurydzę, ponieważ jemy jej znacznie więcej niż wy, zarówno pod postaciš samej kukurydzy jak i w syropie fruktozowym.

Najbardziej zaskoczyły mnie na tej czarnej licie jabłka. Do tej pory wydawało mi się, że jabłko kojarzy się wyłšcznie ze zdrowym stylem życia. 
To jeden z popularnych mitów. Wielu ludziom wydaje się, że jeli będ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin