1)Jakie czynniki musi spelniac dobre podloze aby było dobra pozywka dla drobn. 2)Rodzaje pożywek i metody sterylizacji. 3)Jałowienie szkla. 4)co to chodowla mikroom, jak się prowadzi. 5)metody hodowli drobnoustr. 6)kolonia bakterii. 7)jak obliczyc ilość mikr w 1g gleby lcm wody. 8) drobnoustroje w powietrzu. 9) metody do określenia drobnous w powietrzu. 10) metody oznaczenia wody do picia. 11) e coli woda nie dobra do picia. 12) rodzaje preparatow mikroskopowych. 13) Preparaty przyżyciowe i trwale barwione. 14) barwienie met prosta i zlozona. 15)kształty bakterii. 16) metoda grama. 17)formy przetrwalnikowe bakterii. 18) morfologia grzyba. 19)rozmnazanie drozdzy. 20) cechy diagnostyczne przy określaniu gat i rodz grzybow. 21)chlamidospory. 22)wpływ temp na drobnoustroje. 23)odczyn srodowiaska i wpływ na grzyby. 24)wpływ wilgotności gleby na aktywność mikr. 26)drobnoustroje źródło C i N i rozklad pestycydow. 27)rozklad skrobi przez mikr. 28)rozklad celulozy przez bakterie. 29) gdzie występują pektyny. 30) jak udowodnic ze w danym środowisku SA mikr do rozkładu pektyn. 31)podzial mikr w zależności od stosunkow do tlenu. 32)CO2 wydzielane przez gleba. 33)funkcje dehydrogenazy i jej wykorzysta w kom drobnoustr. 34)fermentacja mlekowa jakie drobnoustroje? 35)termin rzekoma ferme mlekowa. 36)proteodiaza. 37)desulfurykacja 38) rola mikroorg w procesie amonifikacji. 39)uzasadnij ze stos C/N zalezy od ilości n-nh4. 40)przemiany mikrobiolog azotu w glebie. 41)nitryfikacja. 42)jak się przekonac ze w glebie SA mikr zdolne do nitryfikacji. 44) zdolność bakteri do przepr denitryfik. 45) jakie drobn wiaza N atmosf. 46) scharakt wolno żyjące asymilatory. 47)symbioza Rhezobium i Bradyrhizobium z r motylkowymi. 48)roznice morfol i fizj rhizob a korzeniowymi. 49)bezposr i posredn odzdzialyw drobnoustr w glebie. 50)jakie stosunki to antagonistyczn a jakie symbiotyczn. 51) efekt ryzosferowy.
monc1a