Makaron Primavera.pdf

(69 KB) Pobierz
2707583 UNPDF
Makaron Primavera
Składniki
50 dag makaronu świderki, cebula, po strąku czerwonej i zielonej
papryki, 30 dag różyczek brokułów, 2-3 marchewki, 20 dag
fasolki szparagowej, 2 łyżki masła, 5 szklanek sosu Alfredo
(patrz: Sosy), łyżeczka drobno posiekanej bazylii lub łyżka natki
pietruszki, sól
Sposób przyrządzania
Makaron ugotować według instrukcji, odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie, osączyć. W
tym czasie masło mikrofalować w głębokim żaroodpornym naczyniu przy NAJWYŻSZEJ
MOCY przez około minutę. Wszystkie warzywa oprócz fasolki rozdrobnić, wsypać do
masła, wymieszać i mikrofalować przy tej samej mocy przez 4 minuty, dodać pokrojoną
w kawałki fasolkę, zamieszać i mikrofalować 3-4 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY,
odstawić. Sos podgrzać przy ŚREDNIEJ MOCY, mieszając 2-3 razy. Makaron, warzywa
i sos wymieszać w głębokim żaroodpornym naczyniu (3 l), przykryć pokrywą i
mikrofalować 5-8 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY lub aż potrawa stanie się gorąca
(czas mikrofalowania zależy od temperatury makaronu). Spód naczynia pośrodku dna
powinien być gorący. Potrawę posypać zieleniną i podawać z sałatą.
Proporcje dla 6 osób.
 
2707583.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin