przepis pochodzi od Nigelli, ale ostatnio był w GP. Wcześniej ostro mufinowalam, ale wydaje mi się ,ze ten jest lepszy od konnemanowych. na drugi dzień wszystko było pysznie mięciutkie. wychodzi 12 sztuk z ikeowej formy
dwie miseczki:
1. 250 g maki (u mnie wrocławska),2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej,3/4 szklanki rodzynek,3 łyżki kakao ciemnego,170g cukru, można dodać kardamonu szczyptę lub cynamon, ewent. imbir, torebka cukru waniliowego. całość suchych składników wymieszać
2.250 ml mleka, jajko, pół kostki rozpuszczonego masła i ostudzonego. Mokre wymieszać
połączyć suche z mokrym, mieszać niedbale najlepiej taka ręczną trzepaczka, nie dążyć do idealnej gładkości masy. porostu wymieszać bez zaangażowania.
foremki wypędzlować ociupinka stopionego masła, wlać ciasto, wsadzić do każdej mufinki 2 połówki kostki gorzkiej czekolady, piec 20 minut w 190 st.
wysunąć blaszkę, nałożyć na czubek mufinka kostkę czekolady, wsunąć na 5 minut w 180st. wyciągnąć, delikatnie łyżeczką rozsmarować czekoladę po wierzchu i tak mamy każdy mufinek z szybka polewa. po ostudzeniu wyciągać z foremki. wszystko
Mufinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub dżemikiem własnej produkcji.
Składniki suche:
· 250 g mąki pszennej
· 25 g mielonych migdałów
· 75 g cukru
· 1 łyżeczka sody
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· starta skórka z 1 pomarańczy
Składniki mokre:
· 75 g roztopionego masła
· 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
· 100 ml mleka
· 1 roztrzepane jajko
Piekarnik nagrzać do 200º C. Formę do mufinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki. Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok. Przełożyć ciasto do formy. Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.
Waniliowe mufinki
czas: 40 min
liczba porcji: 12 sztuk
składniki1 i 1/2 szkl maki 2/3 szkl cukru (jak serek to trochę mniej cukru)2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl jogurtu naturalnego lub waniliowego (ja daję serek homo)1/2 szkl mleka 1 i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii 100 g roztopionego masła1 jajko
sposób przygotowaniaWymieszać w jednej misce suche składniki. W drugiej zmieszać płynne, na końcu dodając lekko roztrzepane jajko. Wlać płynne do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formy do mufinek (do wysokości ok. 2/3). Piec w 180 stopniach ok. 20 min. Wykładać na siatkę do ostygnięcia.Dodatkowe informacjeJeśli nie macie ekstraktu z wanilii (taki ciemnobrązowy płyn) myślę, ze można go spokojnie zastąpić cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym do ciast (chyba wtedy mniej go trzeba dodać, dawno nie piekłam z olejkiem, ale 1 1/2 łyżki to na pewno o wiele za dużo w tej sytuacji).
Black beauties Mufinki jagodowo jogurtowe
czas: 1 H
liczba porcji: 15 sztuk
składniki1,5 szkl jagód (połowę zmiksować) 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 70 g orzechów włoskich zmielonych 1 szkl maślanki lub jogurtu (210 gram) 1 jajko 60 ml dowolnego oleju/oliwy lub topionego masła cukier waniliowy 250 g cukru brązowego drobnego Kruszonka: 2 łyżki drobnego brązowego cukru + łyżeczka cynamonu
sposób przygotowaniaW misce zmiksować: maślankę, jajko, oliwę, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe sypkie składniki wymieszać w drugiej misce, następnie połączyć z mokrymi i jagodami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Foremki mufinkowe wypełnić masą, posypać kruszonką. Piec 20-25 minut. Smacznego!
SKŁADNIKI SYPKIE:1 i 1/2 szkl. mąki + 1 łyżeczka sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. cukru3 łyżki kakaoszczypta soliSkładniki sypkie wymieszać .SKŁADNIKI MOKRE :2 BANANY 1/2 SZKL.OLEJU1 JAJKOSkładniki mokre zmiksować.Składniki sypkie zmieszać z mokrymi i dodać czekoladę startą na tarce i grubych oczkach.Piec w temp.180 stopni przez ok.20 minut.
Składniki
•300 g mąki
•2 jajka
•25 g masła
• łyżeczka proszku do piecz
•50 g suszonych wiśni, posiekanych
•3 dojrzałe banany ugniecione widelcem
•50 g posiekanej czekolady
•3 łyżki kwaśnej śmietany
•cukier waniliowy
Etapy przygotowania
1.masło roztopić w garnuszku, dodać cukier puder (200 g), wanilię, następnie jajka i pozostałe składniki. Wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować, konsystencja ma być grudkowata). Przełożyć do formy mufinkowej (12 szt) i piec w temp 180 st C ok. 30 - 35 min.
Mufinki serowe
Składniki na 12 ciastek.
Opakowanie / 20 dkg /twarożku homogenizowanego,2 łyżki cukru pudru,1 cukier waniliowy,30 dkg rabarbaru,1,5 szklanki mąki / 25 dkg /,2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,pól łyżeczki sody oczyszczanej,łyżeczka startej skórki pomarańczowej,1 jajko,pół szklanki cukru,1/3 szklanki oleju,niepełna szklanka / 200 ml / mleka,masło i mielone migdały do foremek.Przygotować masę : serek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rabarbar oczyścić , umyć, pokroić na kawałeczki. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką pomarańczową. Jajko rozmącić w miseczce. Dodać cukier, olej i mleko, wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Nasmarować masłem średnią formę na mufinki / z 12 dołkami /, wysypać migdałami. Do każdego dołka włożyć czubatą łyżeczkę ciasta. Na cieście umieścić trochę masy i rabarbaru, resztę ciasta, pozostałą masę oraz rabarbar. Formę z mufinkami wstawić do piekarnika, piec 25-30 min. w temp 175 st C. Ciastka studzić 10 minut w formie, następnie wyjąć i odłożyć, aby całkowicie ostygły. Mufinki można posypać cukrem pudrem i powkładać w papierowe mankieciki.
Muffiny pomarańczowe
Składniki 125 g masła, (100g margaryny Kasi) 1 pomarańcza, 3 jajka, 200 g cukru, 190 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka (można dać maślankę) Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy z tej porcji wychodzi 12 sztuk (blaszka z Ikei)
Muffiny z owocami Te są bardziej puszyste niż tradycyjne muffiny, powiedziałabym,ze bardziej deserowe niż śniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na śniadanie;)). Bardzo mięciutkie i puszyste... 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki dowolnych owoców (jagody, brzoskwinie, mango, jabłka itp., albo mieszanka rożnych owoców) 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, pekanów, migdałów) 6 łyżek miękkiego masła, ~90g 1 szklanka cukru, lub mniej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru+ łyżeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarować masłem lub wyłożyć papierkami. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzechami i owocami. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajka i wanilie - ubić. Dodawać mieszankę maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszając już tylko łyżka). Napełnić foremki prawie do pełna, posypać cukrem z cynamonem i piec około 25-30 minut.
Muffiny cappucino z kawałeczkami czekolady sd_silver !
2 szklanki maki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 kostki rozpuszczonego masła (125g) 1 rozbełtane jajko kilka kropli olejku waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Foremki wysmarować olejem lub masłem. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać. Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać płyn i krótko wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka się upiekły.[/i]
Muffiny jogurtowe,
delikatne, pyszne
Muffiny wychodzą bardzo delikatne, super w smaku i w dodatku możemy z tego przepisu robić o różnych smakach Wystarczy zmienić smak jogurtu 1,5 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl cukruszczypta soli2 jajaduży jogurt 400 g100-120 g stopionej margarynyW jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutkę mąki). Połączyć jedne z drugimi.Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.Na wierzchu robi się fajna skorupka Sprawdzać patyczkiem.Gorące mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych na spodzie, ale jak ostygną widać, że są OK.
Muffiny lekko piernikowe Pachnące cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane masełkiem i śliwkowymi powidłami 1 1/2 szklanki maki 2/3 szklanki cukru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 duże jajko 2/3 szklanki maślanki 5 łyżek roztopionego masła 1/3 szklanki posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynków Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarować masłem. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w osobnym naczyniu wymieszać jajko, maślankę i roztopione masło i dodać do maki. Dodać rodzynki i orzechy i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy obie masy się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde. Nałożyć do przygotowanych foremek, wypełniając do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut i jeszcze gorące wyjmować z foremek, żeby nie zaparowały.
Lirris