Mufinki.doc

(50 KB) Pobierz
Mufinki czekoladowe

Mufinki czekoladowe

 

przepis pochodzi od Nigelli, ale ostatnio był w GP. Wcześniej ostro mufinowalam, ale wydaje mi się ,ze ten jest lepszy od konnemanowych. na drugi dzień wszystko było pysznie mięciutkie. wychodzi 12 sztuk z ikeowej formy

 

dwie miseczki:

 

1. 250 g maki (u mnie wrocławska),2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej,3/4 szklanki rodzynek,3 łyżki kakao ciemnego,170g cukru, można dodać kardamonu szczyptę lub cynamon, ewent. imbir, torebka cukru waniliowego. całość suchych składników  wymieszać

 

2.250 ml mleka, jajko, pół kostki rozpuszczonego masła i ostudzonego. Mokre wymieszać

 

połączyć suche z mokrym, mieszać niedbale najlepiej taka ręczną trzepaczka, nie dążyć do idealnej gładkości masy. porostu wymieszać bez zaangażowania.

 

foremki wypędzlować ociupinka stopionego masła, wlać ciasto, wsadzić do każdej mufinki 2 połówki kostki gorzkiej czekolady, piec 20 minut w 190 st.

 

wysunąć blaszkę, nałożyć na czubek mufinka kostkę czekolady, wsunąć na 5 minut w 180st. wyciągnąć, delikatnie łyżeczką rozsmarować czekoladę po wierzchu i tak mamy każdy mufinek z szybka polewa. po ostudzeniu wyciągać z foremki. wszystko


MUFINKI POMARAŃCZOWO- MIGDAŁOWE

 

Mufinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub dżemikiem własnej produkcji.

Składniki suche:

·         250 g mąki pszennej

·         25 g mielonych migdałów

·         75 g cukru

·         1 łyżeczka sody

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         starta skórka z 1 pomarańczy

Składniki mokre:

·         75 g roztopionego masła

·         100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy

·         100 ml mleka

·         1 roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzać do 200º C. Formę do mufinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki. Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok. Przełożyć ciasto do formy. Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.


Waniliowe mufinki

czas:               40 min

liczba porcji:               12 sztuk

 

składniki
1 i 1/2 szkl maki
2/3 szkl cukru (jak serek to trochę mniej cukru)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

1/2 szkl jogurtu naturalnego lub waniliowego (ja daję serek homo)
1/2 szkl mleka
1 i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
100 g roztopionego masła
1 jajko

 

sposób przygotowania
Wymieszać w jednej misce suche składniki. W drugiej zmieszać płynne, na końcu dodając lekko roztrzepane jajko. Wlać płynne do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formy do mufinek (do wysokości ok. 2/3). Piec w 180 stopniach ok. 20 min. Wykładać na siatkę do ostygnięcia.

Dodatkowe informacje
Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii (taki ciemnobrązowy płyn) myślę, ze można go spokojnie zastąpić cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym do ciast (chyba wtedy mniej go trzeba dodać, dawno nie piekłam z olejkiem, ale 1 1/2 łyżki to na pewno o wiele za dużo w tej sytuacji).


Black beauties  Mufinki jagodowo jogurtowe

 

czas:               1 H

liczba porcji:               15 sztuk

 

składniki
1,5 szkl jagód (połowę zmiksować)
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
70 g orzechów włoskich zmielonych
1 szkl maślanki lub jogurtu (210 gram)
1 jajko
60 ml dowolnego oleju/oliwy lub topionego masła
cukier waniliowy
250 g cukru brązowego drobnego

Kruszonka:
2 łyżki drobnego brązowego cukru + łyżeczka cynamonu

sposób przygotowania
W misce zmiksować: maślankę, jajko, oliwę, cukier i cukier waniliowy.
Pozostałe sypkie składniki wymieszać w drugiej misce, następnie połączyć z mokrymi i jagodami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Foremki mufinkowe wypełnić masą, posypać kruszonką.
Piec 20-25 minut.
Smacznego!


Mufinki bananowo-czekoladowe

 

SKŁADNIKI SYPKIE:
1 i 1/2 szkl. mąki + 1 łyżeczka sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli

Składniki sypkie wymieszać .

SKŁADNIKI MOKRE :
2 BANANY
1/2 SZKL.OLEJU
1 JAJKO

Składniki mokre zmiksować.

Składniki sypkie zmieszać z mokrymi i dodać czekoladę startą na tarce i grubych oczkach.
Piec w temp.180 stopni przez ok.20 minut.

 


Mufinki bananowo-wiśniowe

 

Składniki

 

•300 g mąki

•2 jajka

•25 g masła

• łyżeczka proszku do piecz

•50 g suszonych wiśni, posiekanych

•3 dojrzałe banany ugniecione widelcem

•50 g posiekanej czekolady

•3 łyżki kwaśnej śmietany

•cukier waniliowy

 

Etapy przygotowania

 

1.masło roztopić w garnuszku, dodać cukier puder (200 g), wanilię, następnie jajka i pozostałe składniki. Wymieszać drewnianą łyżką (nie miksować, konsystencja ma być grudkowata). Przełożyć do formy mufinkowej (12 szt) i piec w temp 180 st C ok. 30 - 35 min.


Mufinki serowe

Składniki na 12 ciastek.


Opakowanie / 20 dkg /twarożku homogenizowanego,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
30 dkg rabarbaru,
1,5 szklanki mąki / 25 dkg /,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
pól łyżeczki sody oczyszczanej,
łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
1 jajko,
pół szklanki cukru,
1/3 szklanki oleju,
niepełna szklanka / 200 ml / mleka,
masło i mielone migdały do foremek.
Przygotować masę : serek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rabarbar oczyścić , umyć, pokroić na kawałeczki. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką pomarańczową. Jajko rozmącić w miseczce. Dodać cukier, olej i mleko, wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Nasmarować masłem średnią formę na mufinki / z 12 dołkami /, wysypać migdałami. Do każdego dołka włożyć czubatą łyżeczkę ciasta. Na cieście umieścić trochę masy i rabarbaru, resztę ciasta, pozostałą masę oraz rabarbar. Formę z mufinkami wstawić do piekarnika, piec 25-30 min. w temp 175 st C. Ciastka studzić 10 minut w formie, następnie wyjąć i odłożyć, aby całkowicie ostygły. Mufinki można posypać cukrem pudrem i powkładać w papierowe mankieciki.

 


Muffiny pomarańczowe
 

Składniki

125 g masła, (100g margaryny Kasi)
1 pomarańcza,
3 jajka,
200 g cukru, 
190 g mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka (można dać maślankę)


Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto.
Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy icon_smile.gif

z tej porcji wychodzi 12 sztuk (blaszka z Ikei)


Muffiny z owocami

Te są bardziej puszyste niż tradycyjne muffiny, powiedziałabym,ze bardziej deserowe niż śniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na śniadanie;)). Bardzo mięciutkie i puszyste...

2 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owoców (jagody, brzoskwinie, mango, jabłka itp., albo mieszanka rożnych owoców)
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, pekanów, migdałów)
6 łyżek miękkiego masła, ~90g
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru+ łyżeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie

Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarować masłem lub wyłożyć papierkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzechami i owocami.

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajka i wanilie - ubić.
Dodawać mieszankę maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszając już tylko łyżka). Napełnić foremki prawie do pełna, posypać cukrem z cynamonem i piec około 25-30 minut.

 

 


Muffiny cappucino z kawałeczkami czekolady sd_silver !

 

2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka
1/2 kostki rozpuszczonego masła (125g)
1 rozbełtane jajko
kilka kropli olejku waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Foremki wysmarować olejem lub masłem. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać. Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać płyn i krótko wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka się upiekły.[/i]


Muffiny jogurtowe,

 

delikatne, pyszne

 

Muffiny wychodzą bardzo delikatne, super w smaku i w dodatku możemy z tego przepisu robić o różnych smakach icon_mrgreen.gificon_mrgreen.gif
Wystarczy zmienić smak jogurtu icon_lol.gif

1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
szczypta soli

2 jaja
duży jogurt 400 g
100-120 g stopionej margaryny

W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutkę mąki). Połączyć jedne z drugimi.
Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.

Na wierzchu robi się fajna skorupka mniam.gifSprawdzać patyczkiem.
Gorące mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych na spodzie, ale jak ostygną widać, że są OK.

 


Muffiny lekko piernikowe

Pachnące cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane masełkiem i śliwkowymi powidłami

1 1/2 szklanki maki
2/3 szklanki cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1 duże jajko
2/3 szklanki maślanki
5 łyżek roztopionego masła
1/3 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynków

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarować masłem. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w osobnym naczyniu wymieszać jajko, maślankę i roztopione masło i dodać do maki. Dodać rodzynki i orzechy i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy obie masy się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde. Nałożyć do przygotowanych foremek, wypełniając do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut i jeszcze gorące wyjmować z foremek, żeby nie zaparowały.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin