desery i napoje.doc

(39 KB) Pobierz

DESERY I NAPOJE

 

DESER NA PRZYJĘCIE-GRUSZKI W AJERKONIAKU I NAPÓJ ORZEŹWIAJĄCY

 

Pojemniki TW: C37 Cud Kuchenny, D10 Shaker, D37 Candy,  D15 Perła kuchenna, D12 Sito,

Składniki: 3-4 gruszki, ¾ szklanki cukru, 2,5l wody, 1-2 goździki, 3-4 łyżeczki konfitury wiśniowej,

                  2 cytryny

Ajerkoniak: 125ml śmietany 9%, 2 żółtka, 50ml czystej wódki, 1,5 łyżki cukru pudru

 

W sparzonym CK umieszczamy obrane ze skórki i przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Zalewany je 2,5l gotującej, osłodzonej wody z dodatkiem goździków. Zamykamy pokrywką i zostawiamy na 45minut. W tym czasie przygotowujemy ajerkoniak.

Wszystkie podane składniki odmierzamy i umieszczamy w Shakerze. Dokładnie zamykamy i energicznie potrząsamy. Aby uzyskać niską temperaturę ajerkoniaku, wstawiamy Shaker do Candy i obsypujemy kostkami lodu.

Po 45minutach wyjmujemy na sito połówki gruszek i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zalewy z gruszek wlewamy sok z 1 cytryny, dokładnie mieszamy i schładzamy (np. zmrożonym wałkiem D06)

Chłodne gruszki układamy na półmisku. Każdą z nich polewamy ajerkoniakiem i zdobimy konfiturą wiśniową. Półmisek dekorujemy gałązkami świeżych czerwonych porzeczek, a w zimie drobno pokrojonymi owocami południowymi. Brzegi szklanki zdobimy cukrem. Nalewamy do nich napój cytrynowo-gruszkowy. Dodajemy lód i plaster cytryny.

 

LODY

Pojemniki TW: D10 Shaker, D37 Candy

 

CYTRYNOWE LUB POMARAŃCZOWE

1 puszka/ kartonik  mleka skondensowanego bez cukru,

100g cukru,

Sok z 1 cytryny lub pomarańczy

BANANOWE

250ml śmietany 12%,

2 pokrojone banany

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

WANILIOWE

1 puszka mleka skondensowanego bez cukru,

100g cukru

1 paczka cukru waniliowego

JOGURTOWE

1 duży jogurt owocowy

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka cukru

OWOCOWE

0,5 L śmietany 12%

2 filiżanki malin, jagód lub dojrzałych truskawek,

4 łyżki cukru,

1 łyżka soku z cytryny

 

Każdy rodzaj lodów przyrządzać w następujący sposób:

Wszystkie składniki dobrze ubić w shakerze/mix-maxie lub zmiksować w Candy i zamrozić w pojemniku do zamrażarki (np. G05 Świeży mróz), kiedy zamarzną nałożyć łyżką do lodów do pucharków i podawać z owocami i bitą śmietaną.

 

 

 

CZEKOLADOWY LODOWIEC

 

Pojemniki TW: C37 Cud kuchenny, D10 Shaker, J06 łyżka do ciasta, B27 niezbędna trójka,

                        D41 Silikonowa Królewna

Składniki: 1 paczka biszkoptów okrągłych, 150g gorzkiej czekolady, 3 łyżki wody, ¼ szklanki cukru,

                   1 szklanka śmietany kremówki, 4 jajka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cukru pudru.

 

Silikonową Królewną wysmarować masłem, brzegi wyłożyć biszkoptami, dno posypać cukrem pudrem i pokruszonymi biszkoptami. Do CK wlać gorącą wodę, do miseczki B27 włożyć pokruszoną czekoladę i wlać 3 łyżki wody. Miseczkę wstawić do CK i przykryć. Poczekać ok. 15-20 minut, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po jednym żółtku i ucierać. Masę odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masę przełożyć do miski B11. w Shakerze ubić śmietanę i przełożyć ją do miseczki B27. umyć Shaker i ubić w nim pianę z białek. Gdy piana będzie gęsta dodać cukier i dalej ubijać. Pianę i śmietanę dodać do czekolady, wymieszać łyżką do ciasta i przełożyć do silikonowej królewny. Wstawić do zamrażalnika na około 5 godzin. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

 

PTASIE MLECZKO

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, D37 Candy, B14 szczęśliwe Trio lub D20 Liliana

Składniki: 2 galaretki owocowe, 1 śmietana „Śnieżka”, 1 szklanka mleka

 

Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu w Candy. Mleko i śmietanę energicznie roztrzepać w Shakerze tak długo, aż podwoją swoją objętość. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo wlewać do niej śmietankę, dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę przełożyć do Szczęśliwego Trio lub Liliany i wstawić do lodówki do stężenia. Na dno foremki można ułożyć owoce sezonowe.

 

MURZYNKI W ŚMIETANIE

 

Pojemniki TW: D37 Candy, D20 Liliana

Składniki: 12 sztuk murzynków – „Całuski”, ½ l śmietany, 1 łyżka cukru, 1 cukier waniliowy,

                   2 galaretki, owoce: np. ananasy, brzoskwinie, truskawki

 

Galaretkę ugotować i ostudzić. Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Do Liliany wlać troszkę galaretki, a następnie ułożyć owoce. Na galaretkę ułożyć murzynki. Ubić śmietanę i wlać do niej resztę galaretki. Zalać murzynki. Wstawić na chwilę do lodówki. Po stężeniu wyjmujemy z Liliany i przekładamy na talerz lub zostawiamy na przykrywce.

 

SUFLET JABŁKOWY

 

Pojemniki TW: D29 Zosia Samosia, J06 łyżka do ciasta, D10 Shaker, B11 Duża miska do ciasta

 

Składniki: 720g jabłek kompotowych, 340g cukru, 0,5g kwasku cytrynowego, 210g białek(7),

                  20g masła, 2g skórki cytrynowej

 

Jabłka umyć, upiec w piekarniku i zetrzeć na Zosi Samosi. Do przecieru dodać połowę cukru i lekko podsmażyć. Żaroodporny półmisek posmarować masłem. W shakerze ubić pianę, utrwalić resztą cukru. Dodać gorący przecier, skórkę cytryny i kwasek cytrynowy i wymieszać łyżką do ciasta w dużej misce do ciasta. Masę przełożyć do półmiska i wstawić do gorącego piekarnika (180-200ºC). po wyrośnięciu sufletu i zarumienieniu się powierzchni wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać na półmisku, w którym się zapiekał! Suflet stygnąc opada!

 

 

 

LIKIER JAJECZNY

 

Pojemniki TW: D10 Shaker lub D11 Mix-Max

Składniki: 1 szklanka czystej wódki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub

                   2 łyżki kakao lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 świeże żółtka

 

Śmietanę, cukier i żółtka rozmieszać w Shakerze energicznie potrząsając. W zależności od żądanego smaku dodać czekoladę rozpuszczoną w małej ilości ciepłego mleka (1/2 szklanki), kakao lub kawę. Na koniec wlewać cienką strużką, wódkę, ciągle potrząsając Shakerem, tak połączone składniki najlepiej wstawić w Shakerze do lodówki celem stężenia likieru.

 

DRINK

Pojemniki TW: D10 Shaker

Składniki: 150 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego, 75g likieru Malibu lub Brasilio

 

Składniki dobrze schłodzić z zamrażarce, następnie ubić aż podwoją swoją objętość. Podawać z lodem i plasterkiem cytryny w wysokich szklankach

 

NAPÓJ POMARAŃCZOWY

 

Pojemniki TW: D12 Sito, D37 Candy

Składniki: 500g marchwi, 2 pomarańcze (ze skórką dokładnie umyte) 2 szklanki cukru,

                  1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Marchew gotować do miękkości i dodać pokrojone pomarańcze ze skórką. Gotować razem. Osobno przegotować 4l wody, dodać 2 szklanki cukru i kwasek cytrynowy. Po ugotowani owoce przetrzeć przez sito i połączyć z wodą.

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin