Piernik
Ø 6 szklanek mąki,
Ø 3 szklanki cukru (z tego ½ upalić na mocny karmel),
Ø 1/8 kostki masła lub margaryny,
Ø 2 szklanki gęstej śmietany,
Ø 5 całych jaj,
Ø łyżeczka proszku do pieczenia,
Ø kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, goździków,
Ø łyżeczka cynamonu, imbiru,
Ø ½ gałki muszkatołowej
Ø (zamiast składników wymienionych po proszku do pieczenia może być przyprawa do pierników),
Ø wanilia, trochę olejku migdałowego,
Ø bakalie.
Przyprawy zemleć i wymieszać z olejkiem migdałowym. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać i dosypać bakalie. Piec ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.
sylwia75