Piernik.doc

(19 KB) Pobierz

Piernik

 

Ø      6 szklanek mąki,

Ø      3 szklanki cukru (z tego ½ upalić na mocny karmel),

Ø      1/8 kostki masła lub margaryny,

Ø      2 szklanki gęstej śmietany,

Ø      5 całych jaj,

Ø      łyżeczka proszku do pieczenia,

Ø      kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, goździków,

Ø      łyżeczka cynamonu, imbiru,

Ø      ½ gałki muszkatołowej

Ø      (zamiast składników wymienionych po proszku do pieczenia może być przyprawa do pierników),

Ø      wanilia, trochę olejku migdałowego,

Ø      bakalie.

 

Przyprawy zemleć i wymieszać z olejkiem migdałowym. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać i dosypać bakalie. Piec ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin