Ciasto na pizzę przygotowanie 20.pdf

(332 KB) Pobierz
425367417 UNPDF
Ciasto na pizzę przygotowanie 20’ ;
oczekiwanie 1h 30” ;
Porcje 2 – 4
30gwieżychdrożdży
ok.150m/lciepłejwody
½łyżeczkioli
Włóżdrożdżedomieczkiiwlejpołow
wody.Rozróbdrożdżeażdo
rozpuszczenia.Odstaw wciepłemiejcena15’
przeiejmąknatolnic,zróbdołekdodaj
ól,wlejreztwodyidrożdże
*Najpierwpoiekajciatonożem,agdy
kładnikizgrubzaipołączą– zagniataj
rkami.Wyrabiajciatodomomentu,gdy
tanieielatyczneigładkie.Uormuj z niego
kuliprzełóżdodużej,wymarowanejoliwą
miki.Odtawnaok.1/2hbypodwoiło
objtod.
1)Nadajciatuokrągłykztałt.Zawiopalcami
brzeg,takabyuormowacwałeczekco
zapbiegnie wyciekaniu sosu podczas pieczenia.
Przeniepódnablachdo pieczenia pizzy lub
nawymarowanyoliwąpapierdopieczenia.
2)Po uformowaniu ciasta odstaw je na 10 – 15’
abyodpoczło,zanimprzytąpizdoukładania
nadzienia.
3)byuormowaccalzone,nadajciatukztałt
koła.Połóżnadzienienapołowiepodu
zostawiając2– 2,5cmwolnegobrzegu.Zawio
ciatoiklejbrzegi,docikającjepalcami.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin