Tradycyjna szarlotka domowa Δ Najlepsza szarlotka w rodzinie. Przepis latami udoskonalany, pochodzi od mamy mojego męża, a wcześniej babci.Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam!
Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia • 1 cukier waniliowy • 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna) • 3 żółtka • 1 całe jajko Jabłka: • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • 5 -10 dag rodzynek • 1 łyżeczka cynamonu
· Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
· Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
· Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
· Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z dużą ilością jabłek Δ
Jabłka:• 2 kg jabłek szara reneta • 1/2 szklanki rodzynek • 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku • 3 łyżeczki cynamonu • 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto: • 250 g mąki pszennej krupczatki • 125 g masła roślinnego • 1/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 żółtko • 1 łyżka śmietany Przygotowanie jabłek: Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przepis na szarlotkę: "Szelka" z Foto Forum Gazeta.pl. Moje jabłka krojone były nożem, nie są więc idealnie równe. Warto zatem użyć melaksera. Szarlotka z migdałami Δ Przepis: Kulinarny Atlas Świata.
Składniki:• 4 jabłka golden delicjusz • 1,5 szklanki mąki pszennej • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej • 8 dag masła • 1,75 szklanki brązowego cukru • 2 jajka • 2 łyżki mleka • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 łyżeczki soli Do tortownicy: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Do posypania ciasta: cukier puder, zrumienione płatki migdałowe Wykonanie: Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi. Tarta z gorącym jabłkiem Δ Jabłko obieram ze skórki, kroję na wąskie kawałki, gotuję w minimalnej ilości wody w rondelku, pod przykryciem, około 3 minut, z dodatkiem 2 łyżeczek cukru, lub miodu, rodzynkami i cynamonem. Wykładam na pokruszone kawałki ciasta kruchego. Posypuję cukrem pudrem.
Ciasto kruche:• 125 g mąki • 75 g masła • 50 g cukru pudru • 1 żółtko Wykonanie:Mikserem mieszam mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodaję żółtko i ręką szybko formuję kulę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na placek i wykładam nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmuję folię i piekę jeszcze przez 5 minut. Studzę. Deser dla dzieci, które niechętnie sięgają po jabłka. Tutaj jabłka są słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem pokruszonego ciasta i łyżką lodów waniliowych. Można też ciasto kruche dokładnie rozkruszyć, zalać roztopionym masłem i miękką czekoladą. Wyłożyć tą masą babeczki i zostawić w lodówce do zastygnięcia. Do środka babeczek można włożyć dowolne nadzienie: krem z sera ricotta lub lody. Strudel jabłkowy w cieście fillo Δ
Składniki:• 1 opakowanie ciasta fillo • 420 g jabłek, pokrojonych i lekko podpieczonych, jak na szarlotkę • 90 g cukru pudru • 60 g rodzynek • 60 g okruszków ciastek lub bułki tartej • 60 g pokrojonych orzechów • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny • roztopione masło Wykonanie:
· Odsączone z soku jabłka mieszam w misce z cukrem pudrem, rodzynkami i skórką z cytryny. Dodaję pokrojone orzechy i okruszki ciastek lub tartej bułki, aby wchłonęły resztę soku.
· Płaty ciasta układam na blacie, dłuższym brzegiem w moim kierunku i smaruję dokładnie pędzelkiem roztopionym masłem. Układam jabłka wzdłuż dłuższego brzegu, zostawiając miejsce z boków i wzdłuż dolnej krawędzi.
· Zawijam końce i dół ciasta wokół nadzienia i zwijam resztę ciasta.
· Smaruję wierzch rolady resztą masła i kroję na kawałki 3-5 cm jeśli piekę strudel w częściach, lub piekę w całości na dobrze wysmarowanej masłem formie do pieczenia lub papierze. Strudel piecze się w gorącym piekarniku, w temperaturze 180-190℃, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posypuję kryształkami cukru.
Uwagi:
· Ciasto fillo wymaga dużej ilości masła, bo zawiera tylko mąkę.
· Próbowałam też smażyć ciasto fillo w gorącym, głębokim oleju, wtedy nie smarowałam ciasta masłem.
· Swój strudel zrobiłam z 1/2 ilości podanych składników i było to ilością dla mnie wystarczającą.
· Strudel już na talerzach można polać miodem lub syropem klonowym lub podać z gałką lodów waniliowych.
· Można też formować z ciasta trójkąty.
· Na zdjęciach jest strudel z jabłkami surowymi, nie podpieczonymi wcześniej, z mniejszą ilością okruszków ciastek, stąd nadzienie jest bardziej "luźne".
Cejak7