ciasta z jabłkiem.doc

(903 KB) Pobierz

Tradycyjna szarlotka domowa Δ 

wpis_na_blogu

Najlepsza szarlotka w rodzinie. Przepis latami udoskonalany, pochodzi od mamy mojego męża, a wcześniej babci.Koniecznie podana na ciepło, z lodami waniliowymi. Polecam! 

Szarlotka domowa. Najlepszy przepis.


Ciasto: 
 3 szklanki mąki 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia 
 1 cukier waniliowy 
 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna) 
 3 żółtka 
 1 całe jajko 

Jabłka: 
 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) 
 około 12 łyżeczek cukru 
 1 cukier waniliowy 
 5 -10 dag rodzynek 
 1 łyżeczka cynamonu 
 

·         Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

·         Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.

·         Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

·         Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna szarlotka z cynamonem i rodzynkami. Najlepsza szarlotka domowa. 

Pyszna szarlotka z przepisu mamy. Smaczna i pachnąca. 

Najlepszy przepis na szarlotkę. 


Szarlotka z dużą ilością jabłek Δ 

Szarlotka z dużą ilością jabłek. Najlepszy przepis na szarlotkę, najsmaczniejsza szarlotka, przepis ze zdjęciami na szarlotkę. Szarlotka przepis i zdjęcia. Najlepsza szarlotka.


Jabłka:
 2 kg jabłek szara reneta 
 1/2 szklanki rodzynek 
 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku 
 3 łyżeczki cynamonu 
 1 opakowanie cukru waniliowego 

Ciasto: 
 250 g mąki pszennej krupczatki 
 125 g masła roślinnego 
 1/4 szklanki cukru 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 1 żółtko 
 1 łyżka śmietany 



Przygotowanie jabłek: 
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami. 

Przygotowanie ciasta: 
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Przepis na szarlotkę, szarlotka przepis i zdjęcia, sprawdzony, dobry przepis na ciasto kruche z jabłkami. Prawdziwa szarlotka, tradycyjna szarlotka, przepis z gór, szarlotka góralska z lodami, szarlotka jak w górach, z tatr, tatrzańska, szarlotka pyszna, z dużą ilością jabłek, dużo jabłek, mało ciasta.

Szarlotka z lodami waniliowymi, cukrem pudrem. Deser z jabłek i ciasta kruchego, jabłecznik lub ciasto z jabłkami przepis ze zdjęciem. szarlotka same jabłka, wysoka szarlotka. Szarlotka z lodami waniliowymi, szarlotka na ciepło z lodami. Jak podać szarlotkę.
Przepis na szarlotkę: "Szelka" z Foto Forum Gazeta.pl. 
Moje jabłka krojone były nożem, nie są więc idealnie równe. Warto zatem użyć melaksera. 

Szarlotka z migdałami Δ 

Przepis: Kulinarny Atlas Świata. 

Przepis na szarlotkę z migdałami.


Składniki:
 4 jabłka golden delicjusz 
 1,5 szklanki mąki pszennej 
 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 
 8 dag masła 
 1,75 szklanki brązowego cukru 
 2 jajka 
 2 łyżki mleka 
 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia 
 3/4 łyżeczki soli 

Do tortownicy: 
1 łyżka masła 
2 łyżki bułki tartej 
Do posypania ciasta: 
cukier puder, zrumienione płatki migdałowe 

Wykonanie: 
Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi. 
Szarlotka - ciasto jabłkowe z płatkami migdałowymi. Przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Sprawdzony przepis na smaczną szarlotkę. Kanadyjska szarlotka froda.


Tarta z gorącym jabłkiem Δ 

Jabłko obieram ze skórki, kroję na wąskie kawałki, gotuję w minimalnej ilości wody w rondelku, pod przykryciem, około 3 minut, z dodatkiem 2 łyżeczek cukru, lub miodu, rodzynkami i cynamonem. Wykładam na pokruszone kawałki ciasta kruchego. Posypuję cukrem pudrem. 

Kruszonka z jabłkiem, cisto kruche z jabłkami, tarta z jabłkami, pieczone, gotowane jabłka na słodko, z rodzynkami.


Ciasto kruche:

 125 g mąki 
 75 g masła 
 50 g cukru pudru 
 1 żółtko 


Wykonanie:

Mikserem mieszam mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodaję żółtko i ręką szybko formuję kulę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na placek i wykładam nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmuję folię i piekę jeszcze przez 5 minut. Studzę. 


Deser dla dzieci, które niechętnie sięgają po jabłka. Tutaj jabłka są słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem pokruszonego ciasta i łyżką lodów waniliowych. Można też ciasto kruche dokładnie rozkruszyć, zalać roztopionym masłem i miękką czekoladą. Wyłożyć tą masą babeczki i zostawić w lodówce do zastygnięcia. Do środka babeczek można włożyć dowolne nadzienie: krem z sera ricotta lub lody. 

Crostata z jabłkami. Ciasto jabłkowe, przepis i zdjęcia. Najprostszy deser z jabłek, przepisy jabłka na słodko. Zdjęcia i przepis na pieczone jabłka z ciastem kruchym. Tarta z jabłkami i cynamonem.

Strudel jabłkowy w cieście fillo Δ 

Strudel jabłkowy, ciasto fillo z nadzieniem z jabłek i rodzynek, cynamonem. Dobry przepis na ciasto fillo na słodko. Ciasto filo, jabłka, fillo nadziewane jabłkami, strudel jabłkowy, strudel przepis i zdjęcia.


Składniki:

 1 opakowanie ciasta fillo 
 420 g jabłek, pokrojonych i lekko podpieczonych, jak na szarlotkę 
 90 g cukru pudru 
 60 g rodzynek 
 60 g okruszków ciastek lub bułki tartej 
 60 g pokrojonych orzechów 
 1/2 łyżeczki cynamonu 
 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
 roztopione masło 






Wykonanie: 

·         Odsączone z soku jabłka mieszam w misce z cukrem pudrem, rodzynkami i skórką z cytryny. Dodaję pokrojone orzechy i okruszki ciastek lub tartej bułki, aby wchłonęły resztę soku.

·         Płaty ciasta układam na blacie, dłuższym brzegiem w moim kierunku i smaruję dokładnie pędzelkiem roztopionym masłem. Układam jabłka wzdłuż dłuższego brzegu, zostawiając miejsce z boków i wzdłuż dolnej krawędzi.

·         Zawijam końce i dół ciasta wokół nadzienia i zwijam resztę ciasta.

·         Smaruję wierzch rolady resztą masła i kroję na kawałki 3-5 cm jeśli piekę strudel w częściach, lub piekę w całości na dobrze wysmarowanej masłem formie do pieczenia lub papierze. Strudel piecze się w gorącym piekarniku, w temperaturze 180-190, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posypuję kryształkami cukru.

Przepis ze zdjęciami na strudel. Najlepszy przepis i zdjęcia na strudel jabłkowy. Ciasto filo z nadzieniem z pieczonych jabłek. Strudel jabłkowy z rodzynkami, jabłkami, orzechami i bułką tartą
Uwagi: 

·         Ciasto fillo wymaga dużej ilości masła, bo zawiera tylko mąkę.

·         Próbowałam też smażyć ciasto fillo w gorącym, głębokim oleju, wtedy nie smarowałam ciasta masłem.

·         Swój strudel zrobiłam z 1/2 ilości podanych składników i było to ilością dla mnie wystarczającą.

·         Strudel już na talerzach można polać miodem lub syropem klonowym lub podać z gałką lodów waniliowych.

·         Można też formować z ciasta trójkąty.

·         Na zdjęciach jest strudel z jabłkami surowymi, nie podpieczonymi wcześniej, z mniejszą ilością okruszków ciastek, stąd nadzienie jest bardziej "luźne".

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin