ciasta - różne przekładańce kremowe.doc

(246 KB) Pobierz

Czekoladowy przekładaniec

·         40 dag mąki pszennej

·         1 opakowanie budyniu czekoladowego

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         4 jajka

·         15 dag masła

·         1 szklanka cukru

·         1/2 szklanki mleka

·         1 krem czekoladowy

·         1 tabliczka czekolady deserowej

·         tłuszcz i tarta bułka

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia oraz mleko, wymieszać, formę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C, piec ok. 45 minut, wystawić, przekroić na 3 blaty, przygotować krem według przepisu na opakowaniu, przełożyć ciasto, polać rozpuszczoną czekoladą.

 

Przekładaniec

 

Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek lub 75 dag szarej renety, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny

Masa makowa: pół puszki gotowej masy makowej

Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru

Polewa: 7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego, ćwierć kostki masła,           2 łyżki kakao

Tłuszcz przeznaczony do ciasta posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części, z każdej upiec taki sam placek. Jabłka ze słoika                 lub obrane i uduszone z dodatkiem soku z cytryny i cukru rozsmarować na jednym placku               i przykryć drugim. Na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Orzechy zemleć, sparzyć mlekiem, zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem, a następnie              z orzechami, wyłożyć na mak, mocno schłodzić w lodówce. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać masło, kakao i zagotować. Wystudzone ciasto oblać polewą, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przekładaniec

Ciasto: cukier 2 szkl, margaryna 10 dag, mleko 14 łyżek, 6 łyżek, mąka 6 szklanek, jajka 2 szt, soda 2 łyżeczki

Krem: cukier 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mleko 1 L, margaryna 1,5 kostki

Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować i ostudzić. Wsypać mąkę, dodać jajko i sodę. Zagnieść. Zrobić 6 placków.
Krem: Ugotować budyń. Po ostudzeniu ucierać z margaryną.

Krówka

Biszkopt orzechowy

·         5 jajek

·         3/4 szklanki cukru

·         5 kopiastych łyżek mąki krupczatki

·         10 dkg orzechów(mielonych)

·         1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

·         Krem

·         krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce, gotować w puszce 2,5 godziny)

·         1 masło roślinne 250 gram

·         1 czubata łyżka cukru pudru

·         Polewa

·         20-30 dkg krówek

·         1 łyżka margaryny

·         orzechy do dekoracji

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto                  do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka         w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt, przekroić                   na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami.

 

Ciasto Artura

2 galaretki truskawkowe
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
40 dag masła
5 jajek
2 łyżki kakao
10 dag czekolady mlecznej
ok. 35 dag okrągłych biszkoptów
ok. 30 dag ciastek Delicje

             

 

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić.

½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą               z białek i delikatnie wymieszać.

Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Rafaello

Masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
10 dag cukru
25 dag margaryny Kasia
½ aromatu waniliowego
35 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków migdałów

3 paczki słonych krakersów
5 dag płatków migdałów

Budynie waniliowe ugotować z cukrem i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat waniliowy. Następnie do masy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę krakersów, potem połowę masy, znowu warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Karmelowy herbatnikowiec

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
2 galaretki bursztynowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć herbatniki.               Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, i do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Na masie śmietankowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę bursztynową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Ptyś

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
2 galaretki jeżynowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
1 szklanka mleka
Ponadto:
3 opakowani herbatników (3x10 dag)
kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa:
1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody                       i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Cappuccino z biszkopcikami

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
50 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
Ponadto:
1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.

Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.

Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

 

Śmietankowo – budyniowa pokusa

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika              i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony             i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać                     i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

 

 

Ciasto z chałwą

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
Masa chałwowa:
20 dag masła
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
¾ szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
Ponadto:
puszka brzoskwiń
gotowa polewa czekoladowa

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić                   z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody,                  i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić).                   Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.

Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie            z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Murzynek z kremem

Ciasto:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin