ciasta.doc

(95 KB) Pobierz




 

 

 

 

 

 

 

Ciasto z wiśniami
    Autor:XXX (Hip-hop1@o2.pl)  Data: 2006-07-25 12:45:47

 

Porcje: ?  Koszt: ? zł  Trudność: średni  Czas: 60 min. Kalorie: ?

 

 

 

Składniki:
5 jaj, kostka margaryny, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 5 łyżek mleka, 0,25 kg wiśni, cynamon, 2 łyżeczki masła, kakao.

Jak przyrządzić?
Margarynę roztopić i zostawić do przestudzenia, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie już roztarty, dodać żółtka, cały czas ucierając, dodać powoli margarynę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać mleko (może być więcej niż 5 łyżek), ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wiśnie wyrylować, posłodzić wedle uznania, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylewamy na blachę, potem układamy wiśnie, przykrywamy jasnym ciastem. Piec w temp. 180-200 stopni przez około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

 


 


 


 


Ciasto z agrestem i bezą

Dodane przez:

[Anullka]

Czas przygotowania: 3 godzin

Ilość porcji: 14

Składniki

·       Ciasto:

·       3 szklanki mąki

·       1 margaryna kasia 250 gram

·       1 duży cukier waniliowy

·       1/2 szklanki cukru

·       6 dużych jajek

·       2 łyżki ciemnego kakao

·       1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

·       Dodatkowo:

·       1,20 kg agrestu

·       2 galaretki agrestowe

·       2 łyżki wody

·       Beza:

·       6 białek

·       1/4 szklanki cukru

·       2 budynie śmietankowe

·       szczypta soli

Smacznego ,ciasto smakuje wybornie:)

Etapy przygotowania


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,margarynę,kakao,zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części,blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia,2 części ciasta pod mrozić w zamrażarce,trzecią rozgnieść palcami  dno blaszki,nakłuć widelcem.
Agrest podlać łyżką wody,zagotować,do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki,wystudzić,wylać na ciasto,następnie zetrzeć jedną część ciasta.(na tarce jarzynowej na grubych oczkach)
Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać pod koniec cukier i budynie,wyłożyć na ciasto,na to zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec w 180 st C 50-55 min
Wystudzone ciasto,wstawić na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem.


 


 

Czekoladowe Muffinki z Nutellą i Truskawką

Od dnia dzisiejszego zaczynam muffinkową trylogię :) Ostatnie dni to dla mnie absolutny brak czasu. Cała masa nie planowanych zleceń, tłumaczeń – wszystko to sprawia, że jedyne na co mam czas to pochłaniające jedynie nie całe 30 minut muffinki. Odsłona pierwsza to mocno czekoladowe – z aż dwoma słodkimi niespodziankami... :)

Składniki na 12 muffinek:

·       2,5 szklanki mąki

·       2 łyżeczki proszku do pieczenia

·       3 łyżeczki cacao

·       1 szklanka cukru

·       120 g roztopionego masła

·       2 jajka

·       250 ml maślanki

·       12 truskawek

·       12 łyżeczek Nutelli

Mąkę, cukier, proszek i cacao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę Notelli i znowu ciasto. Papilotki napełniamy ciastem do ok. ¾ wysokości. Na wierzchu układamy po jednej truskawce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 min. Muffinki są pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe.


 


 


 


 


Terrine z białej czekolady

·       desery,

·       owoce,

·       Sezon truskawkowy

Składniki

·       cukier 2 łyżki

·       woda 5 łyżek

·       truskawki

·       jajka 3 szt.

·       czekolada biała 280 g

·       śmietanka 1,25 szklanki

·       mus owocowy



28/06/2009

TERRINE Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że jest to pierwszy przepis na tym blogu na deser mrożony. Może kiedyś sprawię sobie maszynkę do lodów , to wtedy będzie ich więcej ;-) A wracając do przepisu. Nie wiem , czy jest odpowiednik w języku polskim słowa "terrine". To taka mrożonka (w tym przypadku na słodko , choć może być też wytrawna) , przypominająca lody , ale bardziej kremowa i czekoladowa niż lodowa , zdecydowanie słodka , więc doskonale komponująca się z kwaskawymi truskawkami i musem owocowym. Przepis pochodzi z książki "Chocolate box".
P.S. Co prawda truskawki to tylko dodatek , ale jak dla mnie nieodzowny , dlatego też przepis dołączam do "Sezonu truskawkowego".


Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
- 280 g białej czekolady
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szkl. słodkiej śmietanki

Dodatkowo:
- mus owocowy (u mnie zmiksowane truskawki z cukrem)
- truskawki

Wodę z cukrem podgrzewać w garnuszku na małym ogniu , mieszając do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Gotować 1-2 minuty , aż będzie miało konsystencję syropu. Zdjąć z ognia.
Czekoladę połamać na małe kawałeczki i wymieszać z syropem do połączenia się składników. Lekko ostudzić. Wbić żółtka , dokładnie wymieszać i ostudzić całkowicie.
Śmietankę lekko ubić (do momentu , gdy tylko zacznie trzymać kształt) i wymieszać z masą czekoladową. Następnie ubić białka i też dodać do masy czekoladowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wylać do małej formy skrzynkowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na całą noc. Wyjąć kilka minut przed podaniem , kroić w plastry , podawać z musem owocowym i truskawkami.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin