Ciasto z wiśniami Autor:XXX (Hip-hop1@o2.pl) Data: 2006-07-25 12:45:47
Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 60 min. Kalorie: ?
Składniki:5 jaj, kostka margaryny, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 5 łyżek mleka, 0,25 kg wiśni, cynamon, 2 łyżeczki masła, kakao.Jak przyrządzić?Margarynę roztopić i zostawić do przestudzenia, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie już roztarty, dodać żółtka, cały czas ucierając, dodać powoli margarynę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać mleko (może być więcej niż 5 łyżek), ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Wiśnie wyrylować, posłodzić wedle uznania, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylewamy na blachę, potem układamy wiśnie, przykrywamy jasnym ciastem. Piec w temp. 180-200 stopni przez około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodane przez:
[Anullka]
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 14
· Ciasto:
· 3 szklanki mąki
· 1 margaryna kasia 250 gram
· 1 duży cukier waniliowy
· 1/2 szklanki cukru
· 6 dużych jajek
· 2 łyżki ciemnego kakao
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· Dodatkowo:
· 1,20 kg agrestu
· 2 galaretki agrestowe
· 2 łyżki wody
· Beza:
· 6 białek
· 1/4 szklanki cukru
· 2 budynie śmietankowe
· szczypta soli
Smacznego ,ciasto smakuje wybornie:)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,margarynę,kakao,zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 3 części,blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia,2 części ciasta pod mrozić w zamrażarce,trzecią rozgnieść palcami dno blaszki,nakłuć widelcem.Agrest podlać łyżką wody,zagotować,do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki,wystudzić,wylać na ciasto,następnie zetrzeć jedną część ciasta.(na tarce jarzynowej na grubych oczkach)Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać pod koniec cukier i budynie,wyłożyć na ciasto,na to zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec w 180 st C 50-55 minWystudzone ciasto,wstawić na kilka godzin do lodówki.Można posypać cukrem pudrem.
Od dnia dzisiejszego zaczynam muffinkową trylogię :) Ostatnie dni to dla mnie absolutny brak czasu. Cała masa nie planowanych zleceń, tłumaczeń – wszystko to sprawia, że jedyne na co mam czas to pochłaniające jedynie nie całe 30 minut muffinki. Odsłona pierwsza to mocno czekoladowe – z aż dwoma słodkimi niespodziankami... :)
Składniki na 12 muffinek:
· 2,5 szklanki mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżeczki cacao
· 1 szklanka cukru
· 120 g roztopionego masła
· 2 jajka
· 250 ml maślanki
· 12 truskawek
· 12 łyżeczek Nutelli
Mąkę, cukier, proszek i cacao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę Notelli i znowu ciasto. Papilotki napełniamy ciastem do ok. ¾ wysokości. Na wierzchu układamy po jednej truskawce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 min. Muffinki są pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe.
· desery,
· owoce,
· Sezon truskawkowy
· cukier 2 łyżki
· woda 5 łyżek
· truskawki
· jajka 3 szt.
· czekolada biała 280 g
· śmietanka 1,25 szklanki
· mus owocowy
Wydrukuj przepis »
28/06/2009
Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że jest to pierwszy przepis na tym blogu na deser mrożony. Może kiedyś sprawię sobie maszynkę do lodów , to wtedy będzie ich więcej ;-) A wracając do przepisu. Nie wiem , czy jest odpowiednik w języku polskim słowa "terrine". To taka mrożonka (w tym przypadku na słodko , choć może być też wytrawna) , przypominająca lody , ale bardziej kremowa i czekoladowa niż lodowa , zdecydowanie słodka , więc doskonale komponująca się z kwaskawymi truskawkami i musem owocowym. Przepis pochodzi z książki "Chocolate box".P.S. Co prawda truskawki to tylko dodatek , ale jak dla mnie nieodzowny , dlatego też przepis dołączam do "Sezonu truskawkowego". Składniki:- 2 łyżki cukru- 5 łyżek wody- 280 g białej czekolady- 3 jajka- 1 i 1/4 szkl. słodkiej śmietankiDodatkowo:- mus owocowy (u mnie zmiksowane truskawki z cukrem)- truskawkiWodę z cukrem podgrzewać w garnuszku na małym ogniu , mieszając do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Gotować 1-2 minuty , aż będzie miało konsystencję syropu. Zdjąć z ognia.Czekoladę połamać na małe kawałeczki i wymieszać z syropem do połączenia się składników. Lekko ostudzić. Wbić żółtka , dokładnie wymieszać i ostudzić całkowicie. Śmietankę lekko ubić (do momentu , gdy tylko zacznie trzymać kształt) i wymieszać z masą czekoladową. Następnie ubić białka i też dodać do masy czekoladowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wylać do małej formy skrzynkowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na całą noc. Wyjąć kilka minut przed podaniem , kroić w plastry , podawać z musem owocowym i truskawkami.
Cejak7