Podsumowanie wykładów ;).doc

(124 KB) Pobierz

Wirusy(virales)

-brak zdolności rozmnażania poza żywą kom

-1 typ kw nukleinowego DNA lub RNA obecnego w wirionie (inne ogr mają 2)

-reprodukcja tylko z ich kw nukleinowego

-brak wzrostu poprzez powiększenie wielkości wiriona

-brak rozmnażania przez podział

-brak inf genetycznej dla syntezy enzymatycznego ukł

-wykorzystywanie rybosomów kom gospodarza (bezwzg pasożytnictwo)

Zoofagi- atakują zw i czł

Fitofagi atakują rośliny

Podział ze wzg na powinowactwo

-neurutropowe zakażenie centralnego i obwodowego ukł nerwowego

-dermatotropowe pryszczyca, nabłonek, skóra

-neumotropowe infruenza koni i świń

-pantropowe zakażenie org uogólnione, pomór świn, nosówka psów, niedokrwistośc zakaźna koni

-onkogenne białaczka zwierząt

Wirionkompletna pod wzg bud i funkcji, pojedyncza cz zakaźna, w org cz infekcyjna

Cząstka wirusowa składa się z kw nukleinowego i płaszcza białkowego

Kapsyd składa sie z podjednostek kapsometrów zbud symetrycznie, wyróżnia się zymetrię helikalną i kubikalną

 

Ściana komórkowa grzybów zbudowana z hityny z domieszką glutanu. Pod ścianą kom. Jest błona cytoplazmatyczna (oddziela cytoplazmę) zbudowane z białek i kontroluje pobieranie i wydalanie z kom subst rozpuszczonych. W błonie wystęoują enzymy i przenośniki elektr czynne w ostatnich etapach oddychania i magazynowania energii mezosomy uwypuklenia

Cytoplazma-

-wodny roztwór zw wielkocząst oraz soli cukrów aminokwasów witami i koenzymów

-w cytoplazmie znajdują się nukleoid plazmidy rybosomy wtręty cytoplazmatyczne

Nukleoid odpowiednik jadra chromosom kom bakteryjnej pojedyncze ale z 2 nici zwinięta cząstka DNA(nici identyczne) nici rozprostowują sie oddzielają się, matryce do syntezy nowych

Plazmidy pozachromosomalne struktury genetyczne, nie są niezbędne niosą geny które mogą być przydatne geny warunkujące odporność na antybiotyki

Różnice w budowie komórki prokariotycznej i eukariotycznej

eukariotyczne (grzyby)

-chromosomy otoczone dwuwarstwową błoną jądrową

-struktura chromosomu jest złożona DNA jest zwykle związane z białkami tzw histonami

-podział wymaga mejozy i mitozy

- ściana komórkowa zawiera składniki strukturalne (celuloza, hityna, nie ma pektydoglikanu)

prokariotyczna (bakterie)

-brak bł. jądrowej(chromosomy bezposrednio kontaktują się z cytoplazmą)

-struktura chromosomu prosta

-nie ma mit i mej

-ściana kom zawiera peptydoglikon

Formy przetrwalne

bakterie-endospory(wewnątrz kom macierzystej) Bacillus-laseczki tlenowe, Clostridium- beztlenowe

cysty powst z całej kom macierzystej mniej odporne na temperature od endosporów ale bardziej niz kom wegetatywne u bakt właściwych

mikrospory bakt śluzowe grzyby mogą wytwarzać zarodniki workowe (u drożdży formy przetrw)

-askospory

-chlamydospory u grzybów nitkowatych rozszerzone nitki grzybni otoczone grubą błoną (odporność na susze)

-skleroty masa nitek grzybni otoczona grubymi ściankami tworzą się okrągłe ciałka materiały zapasowe

grzyby

-makroskopowe

kapeluszowe(podstawczaki) -mikroskope

drożdże (jednokomórkowe nie tworzą grzybni, pseudogrzybnia)

strzępkowe (pleśnie)

Saprofity martwa materia orgaaniczna

Symbioty wzajemne korzyści

Pasożyty

-heterotroficzne org eukarot o nitkowatej rurkowatej strukturze

strzępka

grzybnia sieć

strzępki otoczone sztywną ścianą z hitytny i zawierają większośc eukariot organelli kom

Rozmnażanie płciowe

-gametangiogamia-kopulacja całych gamentangiów

-somatogamia- kopulacja kom strzępek

Bezpłciowe

-zarodniki sporangialne (zygomycota)

-konidiospory(Ascomycota, Deuteromycota)

-podiozał kom (pączkowanie, fragmentacja, Ascomycota, Deuteromycota)

 

Mineralizatory w środ roślinnym, przemiana substratów w CO2, H2O oraz biomasę, uwzględniając inne substr odżywcze

Symbioza wchodzą we wzajemne korzystne zw z roślinami(wyspecjalizowane i ścisłe), drobnoustr i zw

oczyszczanie bilog, biorenediacja

degradacyjne zdolności grzybów mogą byc wykorzyst przez czł

-chleb i alkohol

produkty ferment prowadzonej przez drożdże są wykorzyst w piekarnictwie i do wytw alkoholu; procesy zwiększają wartości substr, niewielki stopień wartości odżywczych

-naturalne produkty

antybiotyki, środki immunosupresyjne, kw, enzymy, produkcja dużych ilości białka, pasza

-kontrola biolog kontrola chorób roślin

-degradacja biolog niekorzystne dla czł procesy przeprowadzane przez grzyby powodują znaczne straty gosp , materiały zawierające duże ilości ceclulozy, skóra, węglowodory mogą byc wykorzyst przez grzyby jako substraty(z dużą ilości wody)

Zagrożenia zdrowia czł

-zatrucia produkt przemiany materii grzybów

-nadwrażliwośc-alergie

-choroby infekcyjne- grzybice oportunistyczne

Mikotoksyny wytw przez grzyby pleśniowe

Grzyby toksykotwórcze Aspergillus, Penicillum, Fusarium

Aflatoksyny aspergillus flavus i parasiticus, wątroba, rak

Ochratokksyny nafropatia, nerki

Trichotecyny i zearolenon syndrom krwotoczny, wymioty(zw), zaburzenie równowagi(czł); syndrom estrogeniczny, bezpłodnośc, femizacja samców

W Polsce

Ochratokksyny surowce zbożowe i mieszanki paszowe, mięso wieprzowe, wędliny

Aflatoksyny importowane zboża, pasze i ich komponenty(zwł  struktury niektórych roślin oleistych)

Choroby ludzi i zw atakują naskórek ludzi i zw(powierzchnia uszkodzenia, liszaje, grzybice stóp, afty)

-głębokie uszkodzenia, układowe inf  płuc ośrodkowego ukł nerwowego, limfatycznrgo; schorzenia: aspergilloza, drożdżyca, koksyliomykoza, grzybicze zapalenie płuc

Alergia nadwrażliwośc, nadmierna reakcja org przy wtórnym kontakcie z antygenem

Antygenty obce białka po wniknięciu do ustroju drogą pozajelitową wywołują wytw przeciwciał(białek odpornościowych)

Alergie grzybicze powstają na skutek wdychania masowych ilości zarodników grzybów

Schorzenia immunotoksyczne

działanie alergizujące ukł oddechowy może byc sprężone z działaniem toksycznym wywołanym wpływem mikotoksyn i glukanów zawartych w sporach oraz lotnych zw toksycznych grzybów

alergizująco- toksyczne oddziaływanie grzybów to syndrom chorego domu

Choroby alergiczne wywołane przez grzyby

katar sienny, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych

Kryptopatogeny grzyby oportunistyczne

Grzybice oportunistyczne mogą byc pochodzenia  endogennego, egzogennego

W polsce

-kandydoza- wywoływana przez candida alibeanus- naturalny składnik mikroflory czł

-aspergilloza- wyst w środowisku naturalnym

Metabolizm całokształt przemian zachodzących w kom

Typy przemian cząśt procesy składające się na metabolizm

-pobieranie pokarmu i odżywianie

-zdobywanie energii potrzebnej do przeprowadzenia licznych reakcji endogernicznych

-budowa(synteza) drobnocząsteczkowych składników kom i ich polimeryzacja  w makrocząst na podstawie inf genetycznej

Auksotrofy wykorzystują C jako energię, samożywne, nie są chorobotwórcze dla ludzi i zw

Heterotrofy korzystają z przynajmniej 1 zw org, grzyby, większośc bakterii

Fototrofy energia słoneczna przekształcana na energię wiązan chem(rośliny, bakterie fototroficzne, zielone i purpurowe, bakterie siarkowe, glony, cyjanobakterie)

Hemotrofy energia chem

-hemolitotrofy (bakterie) energia z utleniania zw mineralnych

-hemoorganotrofy energia ze zw org (zw, grzyby, bakt)

Pobieranie pokarmu grzyby i bakterie pobierają pokarm całą powierzchnią ciała (eukarioty przez fago- i pinocytozę)

-pobieranie zw wielkocząst (rozbicie na proste składniki przez enzymy pozakomórkowe)

-pobieranie zw drobnocząst jest ściśle kontrolowane przez kom

Główną rolę w pobieraniu pokarmu pełni blona cytoplazmatyczna

-możliwośc wniknięcia substancji

-wprowadzenie do cytoplazmy

-zdolnośc przetwarzania, aby były włączone do metabolizmu

Mechanizmy transportowe
dyfuzja bierna tą drogą wchodzą i wychodzą kom (gazy, h2o) proces napędzany różnicą stężenia od wyższego do niższego

białka transportowe bł cytopl jest skuteczną barierą dla większości cząstek (cukry), ruch cząsteczek wymaga  uczestnictwa białek transportowych

uniportery białka przenoszące 1 rodzaj zw

symportery 2 zw w tym samym kierunku

antyportery 2 zw w przeciwnym kierunku

dyfuzja ułatwiona duże cząst, obdarzona ładunkiem,  przez bł cytopl, napędzana gradientem  stężeń

transport aktywny pobieranie przez kom cząst wbrew gradientowi stężenia(najważniejsza metoda pobierania subst odżywczych), wymaga nakładu energii +białka transportowe

Podział enzymów

-oksydoreduktazy przenoszą elektr i protony z substratu na akceptor

-transferazy z 1 zw na 2 określoną gr chem

-hydrolazy rozkł subst przy udziale wody

-liazy odszczepiają pewne gr bez udziału hydrolizy

-izomerazyenzymy przebudowujące strukturę cząst bez jej rozkładu

-ligazy katalizują łączenie się 2 cząst

Celuloza błonnik,zw zbud z polimeryziwanych cząst połączone wiązaniami(β1,4), nierozp w h2o. Cząst celulozy są zagregowane w mikrofibile i tworzą kryst fibrile, rozkł następuje przez interakcję kompl enzymów

I etap obejmuje rozbicie struktur kryst celulozy, następnie endoglukanazy rozbijają wiązanie wewn (β1,4) , egzoglukanazy uwalniają jednostki disacharydów z końca łańcucha β-glukozydazy hydrolizują dwucukry do glukozy

Enzymy konstytutywne stale obecne w kom u bakterii śluzowych

Enzymy indukowane działają kiedy w środowisku brakuje prostych związków

warunki tl i pH obojętne

celuloza rozkł przez bakt Cytofaga

war tl pH kwaśne

przez grzyby fusarium

war beztl pH powyżej 4,2

bakterie beztl Clostridium

Skrobia materiał zapasowy, polimer, wiązania α1,4 z 2 glukanów, amylozy (rozp w gorącej h2o). Drobnoustr rozkł skrobię- drobnoust amylolityczne, tlenowce, beztlenowce, promieniowce grzyby

Lignina w tk drzewnej, złożony zw aromatycznyskłada się z różńej wielkości pierścieni aromat z gr metaksylowej OCH3, rozkł przez grzyby wyższe i mikroskopowe i nieliczne bakterie, które posiadają komp endo- i egzoenzymów które działają na fenole

Oddychanie org żywe wykorzyst energię chem, którą czerpią ze zw org a proces, w którym tanenergia się wyzwala to utlenianie biolog

3 mechanizmy w procesie oddychania

-oddychanie tlenowe, biorcą elektr jest tlen cząsteczkowy

-oddychanie beztlenowe, biorcą są zw nieorg

-fermentacja, częśc utleniana i redukowana

Pierwsze etapy oddychania tlenowego przebiegają tak samo jak pierwsze etapy procesu fermentacyjnego

I etep Glikoliza prowadzi do powst kw pirogronowego, ferm typu glikolitycznego

Fermentacja alkoholowa

-typ homofermentacja

-substraty: cukry proste, heksozy, maltoza, sacharoza

-bakterie i grzyby-wyst: rośliny, owoce, nektar kwiatów, drożdże denne-ważenie piwa

Fermentacja mlekowa

-laktoza musi ulec hydrolizie przed wejściem w szlak kataboliczny heksoz

-typ homofermentacja

-nie powstajw CO2

-substr: glukoza, laktoza, maltoza

-bakterie ferm mlekowj, G+, pałeczki dł i krótkie

--heterofermentacja:

poza kw mlekowym jest kw octowy i Co2., kw mlekowy jest lekkostrawny, działa sterylizująco i konserwująco. Drobnoust wyst w bł śluzowych i przewodzie pokarm czł i zw, na powierzchni zdrowych roślin, w miejscu produkcji przetworów mlecznych i w tych przetworach

--typ rzekomy- bakterie coli, samorzutne zakiszenie mleka

znaczenie i wykorzystanie bakterii ferm mlekowej

-przemysł mleczarski: szczepionki mleczarskie, czyste kultury bakterii mlekowych, wytw zw aromatów(aldehyd octowy)

-przemysł mięsny: produkcja kiełbas surowych dojrzewających(salami, kiełbasa polska biała)

drobnoust dodane do farszu wzbogacają smak i zapach

-przemysł piekarniczy: drożdże, bakt mlekowe dodaje się jako startowe, poprawienie smaku

negatywny wpływ: śluzowacenie lub kwaśnienie mięsa, zielenienie

-kiszonki  paszowe i spożywcze

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin