ryba po grecku.doc

(3 KB) Pobierz

Ryba po grecku - wieloletni przepis

 

Ryba w jarzynach znana jako grecka doskonała na zimno, ale na gorąco też smakować bedzie.

 

Składniki:

 

kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,

 

4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,

 

mały seler ,

 

4 cebule ,

 

wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,

 

1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,

 

sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,

 

olej do smażenia,

 

1/2 szklanki wody , cukier

 

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

 

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

 

              Ryba po grecku

 

                Wbrew nazwie niewielu Greków zna tę tradycyjnie polską potrawę

 

czas:               2 godz.

ilosc porcji:               4

 

skladniki:              

 

1 kg filetów z ryby morskiej

3 marchewki

2 pietruszki

1 nieduży seler

1 cebula

100 g mąki

4 łyżki oleju

2 łyzki pasty pomidorowej

sok z połowy cytryny

sól, pieprz, bazylia, oregano

 

 

przyrzadzanie:              

 

Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Włoszczyznę obrać, zetrzeć na trace warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami. d wielu , wielu lat... i zawsze zachwyca..

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin