Psychologia odchudzania.pdf

(852 KB) Pobierz
Rozdział_4.indd
Rozdział 4
I. Jedzenie jako zachowanie automatyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
II. Bilans energetyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
III. Specyfika podejścia psychologicznego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Przykład III.1.1.A. CZEKOLADKI . . . . . . . . . . . . . . 10
Przykład III.1.1.B. CZIPSY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Przykład III.1.1.C. PIWO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Przykład III.1.1.D. TACHISTOSKOP . . . . . . . . . . . . 15
Przykład IV.1.1.A. GŁODÓWKA . . . . . . . . . . . . . . . 18
IV. Badania psychologicznych mechanizmów
prowadzących do otyłości . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
IV.2. Problemy metodologiczne w badaniu mechanizmów tycia . . . 20
V. Etap 1: Akceptacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
VI. Etap 2. Obserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
VI.1. Trafne rozpoznawanie sygnałów wewnętrznych . . . . . . . . . . . . 27
VI.1.1. Obserwacja: ile jemy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Przykład VI.1.1.A. LICZBA KANAPEK. . . . . . . . . . 31
VII. Etap3: Diagnoza– styl jedzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
VII.1. Jedzenie motywowane wisceralnie vs zmysłowo . . . . . . . . . . . 35
VII.2. Jedzenie zewnętrzne (ignorowanie sygnałów sytości) . . . . . . . 38
VII.3. Jedzenie emocjonalne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
VII.4. Jedzenie rytmiczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
VII.5. Związki między wymiarami przedziałowego stylu jedzenia. . . 45
VII.6. Kontrola procesu jedzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
VII.6.1. Samoograniczanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
VII.7. Związki stylu i kontroli procesu jedzenia a wagą ciała . . . . . . . 54
VII.8. Wpływ domu rodzinnego na styl jedzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . 55
VII.8.1. Temperament jako modyfikator „wpływu”
wzorców z dzieciństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
VII.9. Modyfikatory związku stylu jedzenia z wagą ciała . . . . . . . . . . 57
VII.9.1. Wiedza na temat wartości odżywczych. . . . . . . . . . . . 57
VII.9.2. Dostępność jedzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
VII.9.3. Presja w pracy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
VII.9.4. Inteligencja (samoświadomość) cielesna . . . . . . . . . . 61
VII.10. Podsumowanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
VIII. Etap 3: Diagnoza (ciąg dalszy) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
VIII.1.1. Diagnoza: źródła motywacji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
VIII.1.2. Diagnoza: co jemy? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
IX. Etap 4. ZMIANA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
IX.1. Nieskuteczność odchudzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
IX.2. Formułowanie celu zmiany . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Przykład IX.2.1.A. CELE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82
IX.3. Eliminacja czynników powodujących tycie . . . . . . . . . . . . . . . 83
IX.3.1. Etap 4a. Zmiana zachowań bez obniżania wagi ciała . . 84
Przykład IX.3.2.A. AKTYWNOŚĆ
MIMOWOLNA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
IX.3.2. Rola aktywności fizycznej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
IX.3.3. Rola emocji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
Przykład IX.3.3.A. NIEZROZUMIAŁY LĘK . . . . . . 93
Przykład IX.3.3.B. PRAGNIENIE . . . . . . . . . . . . . . . 94
IX.3.4. Etap 4b. Odchudzanie: zmiana wagi . . . . . . . . . . . . . . . 96
Psychologia odchudzania
I. Jedzenie jako zachowanie automatyczne
W poprzednich rozdziałach zajmowaliśmy się dokonywaniem
„jednorazowych” wyborów, ale przecież stosunkowo rzadko
znajdujemy się w sytuacji wyboru pracy, mieszkania, partnera.
Interesującym obiektem badań są czynności cykliczne , w któ-
rych nasze wybory najczęściej zostają zautomatyzowane.
Przypomnijmy: nasze zachowania możemy uporządkować pod
względem stopnia refleksyjności. Zachowania refleksyjne poja-
wiają się w sytuacji, gdy świadomie podejmujemy decyzje o tym,
co i jak robimy – zachowujemy się zgodnie z naszymi przekona-
niami, celami, wartościami. Wybierając jedzenie, możemy świa-
domie podejmować decyzję (zachowanie refleksyjne) , analizując
potrawy na wielu wymiarach, takich jak smakowitość, wartość
odżywcza, kaloryczność itp. Jedzeniowe zachowania refleksyjne
mogą być zarówno korzystne dla naszego zdrowia, jak i szkodli-
we. Ta druga sytuacja pojawia się, gdy mamy fałszywe przeko-
nania lub cele. Jakie znamy przykłady fałszywych przekonań?
Na przykład: „ Zdrowe jedzenie nie tuczy ” – w rzeczywistości
każde nadmiarowe jedzenie powoduje dodatni bilans energe-
tyczny, co prowadzi do tycia. Kolejny przykład: „Sport to zdro-
wie” – aktywność sportowa na poziomie przekraczającym nasze
możliwości może prowadzić do kontuzji, ale prawdą jest, że ruch
dopasowany do naszych możliwości jest determinantem zdrowia.
4
Rozdział 4
Do zachowań bezrefleksyjnych należą zachowania zwyczajowe
(zachowujemy się tak, jak wcześniej) i impulsywne (jednorazowe
akty zachowania pod wpływem bodźca zewnętrznego lub jakieś
myśli). Zachowania zwyczajowe są realizowane prawie automa-
tycznie, wiec zwalniają nasze zasoby poznawcze. Różnią się jed-
nak stopniem automatyzacji i stopniem odczuwanego przymusu.
Zachowania bezrefleksyjne mogą być zgodne z naszymi przeko-
naniami, wartościami, celami. Problem pojawia się, kiedy zgodne
z nimi nie są.
Czynnością cykliczną jest np. spanie, jedzenie. Przykładowe
różnice w poziomie refleksyjności zachowań w przypadku spania
są następujące:
• zachowania refleksyjne – postanawiamy od jutra chodzić spać
o 22.00;
• zachowanie impulsywne – postanawiamy położyć się w środ-
ku dnia;
• zachowania zwyczajowe – zasypiamy, jak zwykle, około pół-
nocy.
Różnimy się stopniem rutynizacji. Możemy udawać się na
spoczynek i budzić zawsze o tej samej porze lub różnie, w zależ-
ności od wymagań środowiskowych. Możemy wstawać w nocy
lub nie. Spać na plecach, boku lub brzuchu. Kąpać się wieczorem
lub/i rano. Z biegiem lat większość z nas ustala własne typowe
zachowania w tym zakresie. Analogicznie można analizować
zachowania związane z jedzeniem. Teoretycznie można sobie
wyobrazić, że jednego dnia jemy szybko i niestarannie, innego
delektujemy się każdym kęsem, jednego dnia sięgamy po jedze-
nie pod wpływem presji czasowej, innego w tej samej sytuacji
tracimy apetyt. W praktyce jednak wcześniejsze, wielokrotnie
powtarzane doświadczenia powodują „wyżłobienie” w naszych
mózgach połączeń między różnymi bodźcami a reakcją behawio-
ralną 1 , jaką jest jedzenie – np. <ciastko na stole> → <jedzenie>.
Dla niektórych połączenia te mogą być bardziej rozbudowane, np.
<ciastko na stole + pora posiłku> → <jedzenie> czy: <ciastko
na stole + pora posiłku + apetyt> → <jedzenie>. W zależności
Psychologia odchudzania
od wytworzonego przez nas schematu behawioralnego bodziec
w postaci ciastka będzie powodował różne reakcje. Połączenia
związane z jedzeniem tworzą się o wiele szybciej niż w przy-
padku innych reakcji behawioralnych, ponieważ jedzenie jest
związane z pozytywnymi emocjami – stanowi jedną z najsilniej-
szych nagród. Zaangażowanie emocji bardzo przyspiesza ucze-
nie. Warunkowanie powoduje, że połączenia reakcji polegającej
na chęci jedzenia generalizują się z bodźca pierwotnego <ciast-
ko> na bodźce z nim związane. W często cytowanych badaniach 2
pokazano, że nagroda w postaci jedzenia powoduje u małp zwięk-
szenie aktywności obszaru mózgu związanego z wydzielaniem
dopaminy , określanej jako hormon szczęścia, gdyż jej wydzie-
laniu towarzyszy odczucie euforii. Interesujący jest fakt, że po
kilkunastodniowym treningu, kiedy małpy nauczyły się sekwen-
cji: <światło> → <naciskanie dźwigni> → <pokarm>, reakcja
dopaminowa pojawiała się w odpowiedzi na światło. Bodziec,
początkowo neutralny, nabrał własności nagradzających poprzez
skojarzenie go z jedzeniem. W podobny sposób warunkujemy się
na bodźce skojarzone z jedzeniem, takie jak zapach (90% smako-
witości wyjaśnione jest przez jej zapach), sposób podania itp.
Przedmiotem naszego zainteresowania są schematy behawio-
ralne stanowiące zbiór połączeń między bodźcami (zewnętrznymi
i wewnętrznymi) a jedzeniem. Takie schematy zawierają infor-
macje na temat: co, jak, kiedy i gdzie wywołuje chęć jedzenia.
Jedząc, możemy zdać się na automatycznego pilota – wybiera-
jąc to, co zawsze ( zachowanie zwyczajowe ) lub to, na co mamy
w danej chwili ochotę ( zachowanie impulsywne ). Zachowanie
bezrefleksyjne może zachodzić bez świadomej intencji czy celu.
Jedząc bezrefleksyjnie, nie zwracamy uwagi na sensowność
naszego zachowania. Zachowujemy się w taki sam sposób, jak
wielokrotnie przedtem w podobnych sytuacjach lub pod wpły-
wem impulsu. Zachowanie zwyczajowe może być zgodne lub
niezgodne z naszymi celami i wartościami. Sięgając impulsywnie
po słodycze, gdy ktoś nas nimi częstuje, nie zastanawiamy się
nad tym, czy nasz organizm potrzebuje dostawy kalorii. Także
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin