Sałatka figowa z dressingiem miodowo-cytrynowym
Figi to bardzo smaczne owoce, a do tego bardzo fotogeniczne, nawet te nasze po obróbce termicznej prezentują się bardzo kusząco.Pomysł na sałatkę znalazłam w książce Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef', określił ją mianem najseksowniejszej sałatki, więc nie mogłam nie wypróbować. Trochę dodałam i wyszła może i seksowna, a na pewno bardzo smaczna i pięknie wyglądająca sałatka.Pracy przy tym nie wiele, a przyjemność z jedzenia bardzo duża.Smaki bardzo kontrastowe, jest słodko, słono i bardzo smacznie.Oryginalnie sałatkę podaje się ze świeżych składników, ja jednak figi i szynkę podpiekłam kilka minut w piekarniku, w tej wersji i owoce i szynka lepiej nam smakują, ale wy zrobicie tak jak lubicie :)składniki:
· 4 figi
· 1 opakowanie Szynki schwarzwaldzkiej (ok.200g)
· 1 kulka mozzarelli
· 3 jajka ugotowane na twardo
· mała garść listków bazylii
dressing miodowo-cytrynowy:
· 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego
· 3 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżka dobrego miodu
· sól i pieprz czarny do smaku
Wymieszać wszystkie składniki w misce i przyprawić do smaku.wykonanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.Figi naciąć ją dosyć głęboko na krzyż. Rozchylić owoce, ściskając ich podstawy.Figi i szynkę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180'C, kilka minut, do momentu gdy szynka zaczęła się rumienić.Na talerz wyłożyć figi i szynkę, dorzucić mozzarellę porwaną na kawałki i ćwiartki jajka, a następnie posypać porwanymi listkami bazylii i polać dressingiem.Do sałatki warto podać chleb, który przyda się do 'wycierania' sosu z talerza.Smacznego!!
You might also like:
xyzgeo