Lekkie risotto z pieczonym burakiem.docx

(200 KB) Pobierz

Lekkie risotto z pieczonym burakiem.

Oswajania buraka ciąg dalszy. Facet nadal trzyma się od niego z daleka, marszcząc pogardliwie nos. Ja natomiast wyczuwam nadchodzącą buraczaną obsesję. Sałatkę jadłam już trzy razy, za każdym zachwycając się nią tak samo. Teraz postanowiłam przygotować risotto, bo często spotykałam się z takim pomysłem na buraki.

Jednak noworoczne postanowienia są wdrażane - czyli dieta troszkę bardziej konsekwentna. Dlatego przygotowałam porcję, która wpisuje się w ramy kaloryczne mojego jadłospisu, a jednocześnie jest sycąca.

http://4.bp.blogspot.com/-PPko9AC9sWA/UPlVgGxJYUI/AAAAAAAAERc/jB8x2P9lQiU/s640/risotto-zburaka1.jpg

RISOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM, GROSZKIEM I FETĄ

przepis na 1 porcję (430 kcal)

50 g ryżu do risotto (Arborio)

1 upieczony w folii średni burak

plaster sera typu feta (35 g)

1/3 szklanki zielonego groszku

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

wrzątek lub rozwodniony bulion (ok. 400 ml)

50 ml białego wina 

tymianek świeży lub suszony

pieprz

 

Siekamy drobno cebulkę i czosnek (bądź go miażdżymy). Buraka kroimy na półplasterki. Groszek blanszujemy. Zagotowujemy bulion i trzymamy go na malutkim ogniu, aby ciągle był gorący. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy lekko czosnek i cebulę uważając, by nic nie przypalić. Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, aż stanie się szklisty. Zalewamy winem i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Po tym czasie zalewamy chochlą bulionu i trzymamy na niedużym ogniu. Mieszając często i uważając, by nie przypalić - gdy tylko ryż wchłonie płyn dolewamy następną chochlę bulionu. Przy przedostatniej chochli dodajemy groszek, a przy ostatniej buraka i trochę tymianku.  Gdy ryż już będzie miękki, wyłączamy gaz, dokładamy jeszcze łyżeczkę masła, połowę fety i przykrywamy na 3 minutki. Na talerzu posypujemy resztą fety, tymiankiem i pieprzem.

 

 

http://2.bp.blogspot.com/-wk7z9up18xk/UPlYIdMr8aI/AAAAAAAAETI/WTtLx9PciKc/s640/risotto-zburaka2.jpg

You might also like:

Risotto z krewetkami i groszkiem.

Risotto z kurkami, serem feta i tymiankiem.

Mleczne risotto z granatem i migdałami.

Risotto ze szpinakiem i serem pleśniowym.

LinkWithin

Autor: Miss Disorderly o 06:12 10 komentarzy:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Etykiety: obiadowo, risotto, warzywnie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin