Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
w sosie serowym
· Menu
· Blog
· Galeria
· Wideo
· Od kuchni
Początek formularza
Dół formularza
·
o VIVA LA PASTA
§ Spaghetti alla carbonara
§ Bolognese zapiekane
§ Cannelloni z mięsem
§ Domowy
§ Z BAKŁAŻANEM
§ Z BOBEM
§ Z CUKINIĄ
§ Z BROKUŁAMI
§ i łososiem
§ Z brokułami i oliwkami
§ Z brokułami i anchois
§ Z DYNIĄ
§ Z FASOLKĄ
§ Z GRZYBAMI
§ Z groszkiem
§ Z KREWETKAMI
§ Z KURKAMI
§ Z kurczakiem
§ Z krabem
§ Lasagne ze szparagami
§ Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM
§ Z łososiem
§ Mac & cheese
§ MUSZLE NADZIEWANE
§ Z PAPRYKĄ
§ Z pesto
§ Z pieczarkami
§ Z pietruszką
§ Z POMIDORAMI
§ ZE SZPARAGAMI
§ ZE SZPINAKIEM
§ Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
§ Z truskawkami
§ Z TUŃCZYKIEM
§ Z wołowiną
§ W papilotach
o WŁOSKIE SMAKI
o ZIELONY ŚRODEK
o POLSKI FUSION
o DANIA DLA DWOJGA
o RYBY I OWOCE MORZA
o KUCHNIA ANGIELSKA
o KUCHNIA HISZPAŃSKA
o DANIA FRANCUSKIE
o PAŁAC SMOKA
o DOMOWA PIEKARNIA
o DESERY
Zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem, mozzarellą
115 z sosem serowym i chrupiącą migdałową posypką
Składniki, 4 - 6 porcji:• 300 g filetu łososia• sól i pieprz• 1 łyżeczka soku z cytryny• 1 łyżeczka oliwy• 1 kulka (125 g) mozzarelli• 450 g paczka mrożonych różyczek brokuł• 100 g makaronu w kształcie świderków (np. cellentani)Sos:• 125 g serka Philadelphia• 30 g tartego Parmezanu• 125 ml mleka• sól i pieprz do smaku• 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowejPosypka migdałowa:• 4 łyżki mielonych migdałów bez skórek• 4 łyżki tartego ParmezanuPrzygotowanie:
· Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
· Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
· Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
· Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
· Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
· Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
· Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C). Czytaj więcej w BLOGU.
xyzgeo