Flądra w sosie holenderskim na szpinaku.docx

(134 KB) Pobierz

Flądra w sosie holenderskim na szpinaku

Zrobiłam dziś sobie rybną ucztę. Przyznaję, nie było łatwo, bo żar leje się z nieba, a trzeba postać troszkę przy palnikach mieszając w kilku garnkach podczas gdy poniżej ryba w piekarniku. Ale było warto!

Cytrynowy sos holenderski jadłam dwa razy w życiu w restauracji i za każdym razem obiecałam sobie, że odtworzę go w domu. Przepis znalazłam w książce Charles'a Clark'a i muszę przyznać, że smakuje jak ten mi znany, więc polecam bez wyrzutów sumienia.

Upiekłam flądrę, ale oczywiście każda inna ryba świetnie się sprawdzi. A szpinak? No cóż, stęskniłam się za nim:)

 

Flądra w sosie holenderskim na szpinaku

http://1.bp.blogspot.com/-wvVWkt8uNNE/T_bhrCMUrnI/AAAAAAAAHhE/CaxfI8LvPms/s400/P1110889.JPG

 

na dwie porcje:

dwie duże rybki (tuszka lub filet)

200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

2 ząbki czosnku

łyżka masła

sól i pieprz do smaku

plasterki cytryny i gałązki kopru do dekoracji

 

sos holenderski:

100 g masla

lyżka octu winnego

łyżka wody

pół liścia laurowego

2 ziarenka pieprzu

2 żółtka

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy do ryby. Układamy ją w żaroodpornym naczyniu, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, układamy na wierzch kawałeczki masła, przykrywamy i wstawiamy do 180 stopni na około 20-25 minut.

Do szpinaku dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz (niewiele, później doprawimy) dusimy podlewając wodą do miękkości. Ja miałam własnoręcznie mrożony szpinak w listkach, które po uduszeniu rozdrobniłam malakserem. Dosmaczamy.

Gdy rybka się piecze, a szpinak dusi, zabieramy się za sos holenderski. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W drugim rondelku mieszamy wodę z octem winnym, dodajemy ziarenka pieprzu i listek laurowy, wstawiamy na ogień i redukujemy do jednej łyżki. Wyciągamy przyprawy.

Żółtka roztrzepujemy, dodajemy zredukowany ocet. Wstawiamy naczynie do drugiego wypełnionego wodą i cały czas mieszamy. Gdy sos zaczyna gęstnieć, małą strużką wlewamy rozpuszczone masło nie przestając mieszać. Na koniec sok z cytryny i zdejmujemy z ognia. Teraz czas na doprawienie solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Szpinak nakładamy na talerz, układamy rybkę, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.

Smacznego:)

http://2.bp.blogspot.com/-KWx1W5HAcyA/T_bhxRwPnuI/AAAAAAAAHhU/psl3gYbY2d4/s400/P1110894.JPG

http://4.bp.blogspot.com/-tbVeQBl3pys/T_bhuSHbGeI/AAAAAAAAHhM/J7LaDCWelPU/s400/P1110893.JPG

 

You might also like:

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin