Biała ryba w orzechowej panierce
Bardzo lubię ryby, zwłaszcza marynowane. Tym razem zrobiłam halibuta w orzechowo-ziołowej panierce. Danie ekspresowe i smaczne. Do jego przygotowania można użyć dowolnej białej ryby.70 g białego pieczywa np. bułka50 g liści natki pietruszki2 dymki, lekko posiekane1 ząbek czosnku35 g orzechów włoskich60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy1 łyżka octu balsamicznego (lub dowolnego innego, aby nie spirytusowego)6 filetów po 150 g z białej ryby (halibut, dorsz, turbot)Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.Blachę posmarować oliwą.Bułkę zmiksować w malakserze z natką, dymkami i czosnkiem. Następnie dodać orzechy i powoli wlewać olej/oliwę i ocet. Filety ryby posolić z obu stron, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Na wierzchu ułożyć grubą warstwę masy orzechowej. Piec w piekarniku ok. 15 minut.Podawac z warzywami, ryżem i odrobiną octu balsamicznego.Smacznego!
xyzgeo