16_Chemiczne_modyfikacje_reszt_aminokwasow.pdf

(318 KB) Pobierz
16
16. CHEMICZNE MODYFIKACJE
RESZT AMINOKWASOWYCH
Iwona ś ak
-karboksylacji, acetylacji, metylacji, hydroksylacji, acylacji:
mirystylacji i palmitylacji, prenylacji: farnezylacji i geranylogeranylacji, tworzenia
glikozylofosfatydyloinozytolowych (GIP)-pochodnych, racemizacji, ADP-rybozy-
lacji, adenylacji, ubikwitynacji, sieciowania białek z udziałem poliamin, tworzenia
allizyny i poprzecznych wi ą za ń mi ę dzy ła ń cuchami polipeptydowymi, glikozylacji
oraz glikacji nieenzymatycznej.
g
FOSFORYLACJA
Reakcje fosforylacji polegaj ą na przeniesieniu ko ń cowej grupy fosforanowej
) z ATP na atom tlenu grupy hydroksylowej specyficznej reszty aminokwa-
sowej, mianowicie: Ser, Thr lub Tyr.
g
H
O
ATP
ADP
H
O
H
O
N
H
C C
N
C
C
fosfataza
N
H
C C
CH 2
OH
kinaza serynowa
H
CH 2
O
P
O -
CH 2
OH
P i
- O
reszta seryny-
polipeptydu
O
reszta seryny-
polipeptydu
reszta fosfoseryny-
polipeptydu
Zmodyfikowane białko na skutek fosforylacji uzyskuje dwa dodatkowe
ujemne ładunki. Fosforylacja reszty seryny w polipeptydzie zmniejsza podatno ść
białka na proteoliz ę . Fosforylacja histonu H1 towarzyszy kondensacji chromoso-
mów podczas mitozy.
275
Posttranslacyjnym modyfikacjom ła ń cuchów bocznych aminokwasów ulega
15, spo ś ród 20 aminokwasów białkowych, z wyj ą tkiem alaniny, waliny, leucyny,
izoleucyny i metioniny.
Chemiczne modyfikacje reszt aminokwasowych w białkach polegaj ą na re-
akcjach: fosforylacji,
(czyli
1581333.020.png 1581333.021.png 1581333.022.png 1581333.023.png
Doł ą czona do białka grupa fosforanowa mo Ŝ e tworzy ć trzy wi ą zania wodo-
rowe, które dzi ę ki tetraedrycznemu układowi przestrzennemu s ą silnie ukierunko-
wane. Zmiany te mog ą powodowa ć znoszenie dotychczasowych oddziaływa ń elek-
trostatycznych w białku i przyczynia ć si ę do tworzenia nowych oddziaływa ń . Po-
wstaj ą ce w ten sposób zmiany strukturalne mog ą zasadniczo zmienia ć aktywno ść
biologiczn ą białka, w tym aktywno ść katalityczn ą , wi ą zanie substratu, je ś li fosfo-
rylowanym białkiem jest enzym.
Fosforylacja jest skutecznym sposobem aktywacji wielu białek, ale s ą i takie
białka, które w wyniku fosforylacji ulegaj ą inaktywacji (np. fosforylaza glikoge-
nowa jest aktywowana, a syntaza glikogenowa inaktywowana). Wiele enzymów,
kanałów i innych białek wewn ą trzkomórkowych jest regulowana dzi ę ki fosforyla-
cji. Proces ten zachodzi wewn ą trz komórki, gdzie jest du Ŝ e st ęŜ enie ATP. Białka
zewn ą trzkomórkowe nie s ą regulowane przez odwracaln ą fosforylacj ę .
Reakcje fosforylacji, zachodz ą ce w organizmie s ą katalizowane enzymatycz-
nie przez kinazy (fosfotransferazy), w ś ród których wyró Ŝ nia si ę dwie klasy: kinazy
białkowe fosforyluj ą ce Ser lub Thr (klasa I) i kinazy białkowe fosforyluj ą ce Tyr
(klasa II). Defosforylacj ę , czyli hydroliz ę wi ą zania z regeneracj ą grupy wodoro-
tlenowej aminokwasu w białku i uwolnieniem ortofosforanu (P i ), katalizuj ą fosfa-
tazy, które znosz ą skutki działania kinaz.
Białka mog ą podlega ć cyklicznej przemianie mi ę dzy form ą ufosforylowan ą
i nieufosforylowan ą , z szybko ś ci ą zale Ŝ n ą od aktywno ś ci kinaz i fosfataz w ko-
mórce. Fosforylacja i defosforylacja mog ą przebiega ć w czasie krótszym ni Ŝ jedna
sekunda lub trwa ć kilka godzin. Skutkiem fosforylacji jest cz ę sto silne wzmocnie-
nie pocz ą tkowego sygnału np. hormonalnego. Jedna cz ą steczka zaktywowanej ki-
nazy mo Ŝ e w krótkich odst ę pach czasu ufosforylowa ć setki białek docelowych,
które je ś li s ą enzymami, przekształc ą du Ŝą ilo ść substratu.
KARBOKSYLACJA
-karboksyglutaminianu w białkach
uczestnicz ą cych w krzepni ę ciu krwi dostarcza miejsc wi ąŜą cych jony Ca +2 , prze-
kształcaj ą c je ze słabych chelatorów wapnia w silne. Reakcja katalizowana jest
przez system enzymatyczny zale Ŝ ny od witaminy K.
Jednym z białek uczestnicz ą cych w krzepni ę ciu krwi jest protrombina, która
w rejonie swego N-ko ń ca polipeptydu posiada 10 reszt glutaminianu, ulegaj ą cych
procesowi karboksylacji. Wytworzone
Karboksylacja reszt glutaminianu do
g
-karboksyglutaminiany w protrombinie
wi ąŜą jony wapnia, dzi ę ki czemu protrombina wi ąŜ e si ę z fosfolipidami błonowy-
mi płytek krwi.
Zwi ą zanie protrombiny z powierzchni ą płytek krwi uprzyst ę pnia j ą innym
czynnikom krzepni ę cia (mianowicie: czynnikowi X i V), które przekształcaj ą pro-
g
276
trombin ę w trombin ę . Aktywna trombina mo Ŝ e przekształca ć fibrynogen w fibry-
n ę .
Pod wpływem antykoagulantów (np. dikumarolu) lub gdy w organizmie
brak jest witaminy K, protrombina nie zawiera
g
H
O
H
O
N
H
C C
HCO 3 - O 2
Wit K
N
H
C C
CH 2
CH 2
CH 2
HC
COO -
COO -
COO -
reszta glutamylowa-
polipeptydu
reszta
karboksyglutamylowa -
polipeptydu
g-
Karboksylacja grup e-aminowych lizyny w białku zwi ę ksza jego podatno ść
na proteoliz ę .
ACETYLACJA
-aminow ą ła ń cucha bocznego li-
zyny. W wyniku tej odwracalnej reakcji acetylacji powstaje N e -acetylolizyna. Ace-
tylacja obni Ŝ a ładunek dodatni lizyny. Acetylacja reszt lizyny w N-ko ń cowych do-
menach histonów rdzeniowych oktameru nukleosomowego towarzyszy aktywnej
transkrypcji chromatyny.
e
O
H
O
H 3 C
C S CoA
CoASH
H
O
N
H
C C
acetylotransferaza
N
H
C C
CH 2
CH 2
CH 2
CH 2
CH 2
NH 3
deacetylaza
CH 2
CH 2
CH 2
N H
C
CH 3
CH 3 COO -
+
octan
O
reszta N ε -acetylolizyny-
polipeptydu
Usuni ę cie reszty octanu z białka odbywa si ę przy udziale deacetylazy.
277
-karboksyglutaminianów, dlatego
nie wi ąŜ e jonów Ca i proces krzepni ę cia krwi zostaje zahamowany.
Acetylacja jest modyfikacj ą chemiczn ą szczególnie rozpowszechnion ą
w ś ród białek j ą der komórkowych. Proces ten katalizuj ą acylotransferazy przeno-
sz ą ce reszt ę acetylow ą z acetylo-CoA na grup ę
reszta lizyny-polipeptydu
1581333.001.png 1581333.002.png 1581333.003.png 1581333.004.png 1581333.005.png 1581333.006.png 1581333.007.png 1581333.008.png
-aminowa N-
-ko ń cowego aminokwasu polipeptydu, sprawia to, Ŝ e tak zmodyfikowane białko
ma zmniejszon ą podatno ść na proteoliz ę .
W nieodwracalnej acetylacji białek modyfikowana jest grupa
a
METYLACJA
Reakcj ę metylacji katalizuj ą metylotransferazy, które przenosz ą grup ę mety-
low ą z aktywnego donora (S-adenozylometioniny lub betainy) na akceptor metylu.
Akceptorami grupy metylowej mog ą by ć atomy azotu grupy aminowej w ami-
nokwasach zasadowych i glutaminie oraz atom tlenu w asparaginie.
H
O
S-aden ozyl ometi onin a
S-aden ozylohom ocys teina
H
O
N
H
C C
N
H
C C
CH 2
CH 2
CH 2
CH 2
CH 3 OH
H 2 O
COO -
C O CH 3
O
reszta glutaminianu-
polipeptydu
metyloglutamylowa-
polipeptydu
g-
HYDROKSYLACJA
Reakcji hydroksylacji ulegaj ą dwa aminokwasy, mianowicie lizyna i prolina,
które w wyniku tej reakcji s ą przekształcane do 5-hydroksylizyny oraz 4-hydroksy-
proliny, a nieco rzadziej do 3-hydroksyproliny. Proces hydroksylacji jest katalizo-
wany przez dioksygenazy, inaczej zwane hydroksylazami lub oksygenazami hy-
droksyluj ą cymi.
H
O
H
O
NADPH + + H +
N
H
C C
N
H
C C
CH 2
COO -
NADP
CH 2
COO -
CH 2
CH 2
CH 2
NH 3
+ CH 2 + O 2
CH 2
C O
COO -
askorbinian
H
CH 2 + CH 2 + CO 2
C
CH 2
NH 3
OH
CH 2
5-dioksygenaza
lizyny 2-oksoglutaranu
COO -
+
+
reszta lizyny-
polipeptydu
2-okso-
glutaran
reszta 5-hydroksy-
lizyny polipeptydu
bursztynian
Dioksygenazy wbudowuj ą jeden atom zaktywowanego tlenu cz ą steczkowe-
go w substrat (lizyn ę lub prolin ę ) z wytworzeniem w nim grupy –OH. Podczas
278
reszta
1581333.009.png 1581333.010.png 1581333.011.png 1581333.012.png 1581333.013.png 1581333.014.png 1581333.015.png 1581333.016.png 1581333.017.png
przebiegu reakcji potrzebny jest czynnik redukuj ą cy (NADPH+H + ), który powodu-
je redukcj ę drugiego atomu tlenu do wody.
O
O
NADPH + + H +
NADP
C
COO -
C
COO -
N CH
+ CH 2 + O 2
CH 2
C O
COO -
N CH
+ CH 2 + CO 2
CH 2
askorbinian
H 2 C
CH 2
H 2 C
CH 2
4-dioksygenaza
proliny 2-oksoglutaranu
COO -
CH 2
C
H
OH
reszta proliny-
polipeptydu
2-okso-
glutaran
reszta
4-hydroksyproliny-
polipeptydu
bursztynian
Hydroksylacja proliny i lizyny przebiega w obecno ś ci 2-oksoglutaranu, któ-
ry przekształcany jest w oksydacyjnej dekarboksylacji do bursztynianu. Proces
hydroksylacji do hydroksylizyny i hydroksyproliny wymaga obecno ś ci witaminy C
(askorbinianu) jako czynnika redukuj ą cego. Askorbinian utrzymuje w niezmien-
nym stanie jon Ŝ elazawy, znajduj ą cy si ę w centrum aktywnym oksygenaz hydrok-
syluj ą cych.
ACYLACJA
Acylacja jest chemiczn ą modyfikacj ą białek, w wyniku której rozpuszczalne
białko cytoplazmatyczne uzyskuje hydrofobow ą kotwic ę (acyl), która umo Ŝ liwia
zaczepienie białka w błonie. Przykładami acylacji mog ą by ć reakcje mirystylacji
i palmitylacji.
Mirystylacja polega na przeniesieniu reszty kwasu mirystynowego (C 14 )
(lub innej grupy acylowej) na N-ko ń cow ą reszt ę glicyny polipeptydu. W wyniku
tej reakcji powstaje na N-ko ń cu polipeptydu N-mirystoiloglicyna, w której obecne
jest wi ą zanie peptydowe wytworzone z grupy –COOH kwasu mirystynowego
i grupy NH 2 - aminokwasu. Aktywnym donorem reszty acylowej jest mirystoilo-
-CoA. Reakcj ę katalizuje enzym transferaza N-mirystoilu. Mirystylacja umo Ŝ liwia
zmodyfikowanemu białku interakcj ę z receptorem błonowym lub z dwuwarstw ą
lipidow ą .
279
1581333.018.png 1581333.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin