16_Chemiczne_modyfikacje_reszt_aminokwasow.pdf
(
318 KB
)
Pobierz
16
16.
CHEMICZNE MODYFIKACJE
RESZT AMINOKWASOWYCH
Iwona
ś
ak
-karboksylacji, acetylacji, metylacji, hydroksylacji, acylacji:
mirystylacji i palmitylacji, prenylacji: farnezylacji i geranylogeranylacji, tworzenia
glikozylofosfatydyloinozytolowych (GIP)-pochodnych, racemizacji, ADP-rybozy-
lacji, adenylacji, ubikwitynacji, sieciowania białek z udziałem poliamin, tworzenia
allizyny i poprzecznych wi
ą
za
ń
mi
ę
dzy ła
ń
cuchami polipeptydowymi, glikozylacji
oraz glikacji nieenzymatycznej.
g
FOSFORYLACJA
Reakcje fosforylacji polegaj
ą
na przeniesieniu ko
ń
cowej grupy fosforanowej
) z ATP na atom tlenu grupy hydroksylowej specyficznej reszty aminokwa-
sowej, mianowicie: Ser, Thr lub Tyr.
g
H
O
ATP
ADP
H
O
H
O
N
H
C C
N
C
C
fosfataza
N
H
C C
CH
2
OH
kinaza serynowa
H
CH
2
O
P
O
-
CH
2
OH
P
i
-
O
reszta seryny-
polipeptydu
O
reszta seryny-
polipeptydu
reszta fosfoseryny-
polipeptydu
Zmodyfikowane białko na skutek fosforylacji uzyskuje dwa dodatkowe
ujemne ładunki. Fosforylacja reszty seryny w polipeptydzie zmniejsza podatno
ść
białka na proteoliz
ę
. Fosforylacja histonu H1 towarzyszy kondensacji chromoso-
mów podczas mitozy.
275
Posttranslacyjnym modyfikacjom ła
ń
cuchów bocznych aminokwasów ulega
15, spo
ś
ród 20 aminokwasów białkowych, z wyj
ą
tkiem alaniny, waliny, leucyny,
izoleucyny i metioniny.
Chemiczne modyfikacje reszt aminokwasowych w białkach polegaj
ą
na re-
akcjach: fosforylacji,
(czyli
Doł
ą
czona do białka grupa fosforanowa mo
Ŝ
e tworzy
ć
trzy wi
ą
zania wodo-
rowe, które dzi
ę
ki tetraedrycznemu układowi przestrzennemu s
ą
silnie ukierunko-
wane. Zmiany te mog
ą
powodowa
ć
znoszenie dotychczasowych oddziaływa
ń
elek-
trostatycznych w białku i przyczynia
ć
si
ę
do tworzenia nowych oddziaływa
ń
. Po-
wstaj
ą
ce w ten sposób zmiany strukturalne mog
ą
zasadniczo zmienia
ć
aktywno
ść
biologiczn
ą
białka, w tym aktywno
ść
katalityczn
ą
, wi
ą
zanie substratu, je
ś
li fosfo-
rylowanym białkiem jest enzym.
Fosforylacja jest skutecznym sposobem aktywacji wielu białek, ale s
ą
i takie
białka, które w wyniku fosforylacji ulegaj
ą
inaktywacji (np. fosforylaza glikoge-
nowa jest aktywowana, a syntaza glikogenowa inaktywowana). Wiele enzymów,
kanałów i innych białek wewn
ą
trzkomórkowych jest regulowana dzi
ę
ki fosforyla-
cji. Proces ten zachodzi wewn
ą
trz komórki, gdzie jest du
Ŝ
e st
ęŜ
enie ATP. Białka
zewn
ą
trzkomórkowe nie s
ą
regulowane przez odwracaln
ą
fosforylacj
ę
.
Reakcje fosforylacji, zachodz
ą
ce w organizmie s
ą
katalizowane enzymatycz-
nie przez kinazy (fosfotransferazy), w
ś
ród których wyró
Ŝ
nia si
ę
dwie klasy: kinazy
białkowe fosforyluj
ą
ce Ser lub Thr (klasa I) i kinazy białkowe fosforyluj
ą
ce Tyr
(klasa II). Defosforylacj
ę
, czyli hydroliz
ę
wi
ą
zania z regeneracj
ą
grupy wodoro-
tlenowej aminokwasu w białku i uwolnieniem ortofosforanu (P
i
), katalizuj
ą
fosfa-
tazy, które znosz
ą
skutki działania kinaz.
Białka mog
ą
podlega
ć
cyklicznej przemianie mi
ę
dzy form
ą
ufosforylowan
ą
i nieufosforylowan
ą
, z szybko
ś
ci
ą
zale
Ŝ
n
ą
od aktywno
ś
ci kinaz i fosfataz w ko-
mórce. Fosforylacja i defosforylacja mog
ą
przebiega
ć
w czasie krótszym ni
Ŝ
jedna
sekunda lub trwa
ć
kilka godzin. Skutkiem fosforylacji jest cz
ę
sto silne wzmocnie-
nie pocz
ą
tkowego sygnału np. hormonalnego. Jedna cz
ą
steczka zaktywowanej ki-
nazy mo
Ŝ
e w krótkich odst
ę
pach czasu ufosforylowa
ć
setki białek docelowych,
które je
ś
li s
ą
enzymami, przekształc
ą
du
Ŝą
ilo
ść
substratu.
KARBOKSYLACJA
-karboksyglutaminianu w białkach
uczestnicz
ą
cych w krzepni
ę
ciu krwi dostarcza miejsc wi
ąŜą
cych jony Ca
+2
, prze-
kształcaj
ą
c je ze słabych chelatorów wapnia w silne. Reakcja katalizowana jest
przez system enzymatyczny zale
Ŝ
ny od witaminy K.
Jednym z białek uczestnicz
ą
cych w krzepni
ę
ciu krwi jest protrombina, która
w rejonie swego N-ko
ń
ca polipeptydu posiada 10 reszt glutaminianu, ulegaj
ą
cych
procesowi karboksylacji. Wytworzone
Karboksylacja reszt glutaminianu do
g
-karboksyglutaminiany w protrombinie
wi
ąŜą
jony wapnia, dzi
ę
ki czemu protrombina wi
ąŜ
e si
ę
z fosfolipidami błonowy-
mi płytek krwi.
Zwi
ą
zanie protrombiny z powierzchni
ą
płytek krwi uprzyst
ę
pnia j
ą
innym
czynnikom krzepni
ę
cia (mianowicie: czynnikowi X i V), które przekształcaj
ą
pro-
g
276
trombin
ę
w trombin
ę
. Aktywna trombina mo
Ŝ
e przekształca
ć
fibrynogen w fibry-
n
ę
.
Pod wpływem antykoagulantów (np. dikumarolu) lub gdy w organizmie
brak jest witaminy K, protrombina nie zawiera
g
H
O
H
O
N
H
C C
HCO
3
-
O
2
Wit K
N
H
C C
CH
2
CH
2
CH
2
HC
COO
-
COO
-
COO
-
reszta glutamylowa-
polipeptydu
reszta
karboksyglutamylowa
-
polipeptydu
g-
Karboksylacja grup e-aminowych lizyny w białku zwi
ę
ksza jego podatno
ść
na proteoliz
ę
.
ACETYLACJA
-aminow
ą
ła
ń
cucha bocznego li-
zyny. W wyniku tej odwracalnej reakcji acetylacji powstaje N
e
-acetylolizyna. Ace-
tylacja obni
Ŝ
a ładunek dodatni lizyny. Acetylacja reszt lizyny w N-ko
ń
cowych do-
menach histonów rdzeniowych oktameru nukleosomowego towarzyszy aktywnej
transkrypcji chromatyny.
e
O
H
O
H
3
C
C S CoA
CoASH
H
O
N
H
C C
acetylotransferaza
N
H
C C
CH
2
CH
2
CH
2
CH
2
CH
2
NH
3
deacetylaza
CH
2
CH
2
CH
2
N H
C
CH
3
CH
3
COO
-
+
octan
O
reszta N
ε
-acetylolizyny-
polipeptydu
Usuni
ę
cie reszty octanu z białka odbywa si
ę
przy udziale deacetylazy.
277
-karboksyglutaminianów, dlatego
nie wi
ąŜ
e jonów Ca i proces krzepni
ę
cia krwi zostaje zahamowany.
Acetylacja jest modyfikacj
ą
chemiczn
ą
szczególnie rozpowszechnion
ą
w
ś
ród białek j
ą
der komórkowych. Proces ten katalizuj
ą
acylotransferazy przeno-
sz
ą
ce reszt
ę
acetylow
ą
z acetylo-CoA na grup
ę
reszta lizyny-polipeptydu
-aminowa N-
-ko
ń
cowego aminokwasu polipeptydu, sprawia to,
Ŝ
e tak zmodyfikowane białko
ma zmniejszon
ą
podatno
ść
na proteoliz
ę
.
W nieodwracalnej acetylacji białek modyfikowana jest grupa
a
METYLACJA
Reakcj
ę
metylacji katalizuj
ą
metylotransferazy, które przenosz
ą
grup
ę
mety-
low
ą
z aktywnego donora (S-adenozylometioniny lub betainy) na akceptor metylu.
Akceptorami grupy metylowej mog
ą
by
ć
atomy azotu grupy aminowej w ami-
nokwasach zasadowych i glutaminie oraz atom tlenu w asparaginie.
H
O
S-aden ozyl ometi onin a
S-aden ozylohom ocys teina
H
O
N
H
C C
N
H
C C
CH
2
CH
2
CH
2
CH
2
CH
3
OH
H
2
O
COO
-
C O CH
3
O
reszta glutaminianu-
polipeptydu
metyloglutamylowa-
polipeptydu
g-
HYDROKSYLACJA
Reakcji hydroksylacji ulegaj
ą
dwa aminokwasy, mianowicie lizyna i prolina,
które w wyniku tej reakcji s
ą
przekształcane do 5-hydroksylizyny oraz 4-hydroksy-
proliny, a nieco rzadziej do 3-hydroksyproliny. Proces hydroksylacji jest katalizo-
wany przez dioksygenazy, inaczej zwane hydroksylazami lub oksygenazami hy-
droksyluj
ą
cymi.
H
O
H
O
NADPH
+
+ H
+
N
H
C C
N
H
C C
CH
2
COO
-
NADP
CH
2
COO
-
CH
2
CH
2
CH
2
NH
3
+
CH
2
+
O
2
CH
2
C O
COO
-
askorbinian
H
CH
2
+
CH
2
+
CO
2
C
CH
2
NH
3
OH
CH
2
5-dioksygenaza
lizyny 2-oksoglutaranu
COO
-
+
+
reszta lizyny-
polipeptydu
2-okso-
glutaran
reszta 5-hydroksy-
lizyny polipeptydu
bursztynian
Dioksygenazy wbudowuj
ą
jeden atom zaktywowanego tlenu cz
ą
steczkowe-
go w substrat (lizyn
ę
lub prolin
ę
) z wytworzeniem w nim grupy –OH. Podczas
278
reszta
przebiegu reakcji potrzebny jest czynnik redukuj
ą
cy (NADPH+H
+
), który powodu-
je redukcj
ę
drugiego atomu tlenu do wody.
O
O
NADPH
+
+ H
+
NADP
C
COO
-
C
COO
-
N CH
+
CH
2
+
O
2
CH
2
C O
COO
-
N CH
+
CH
2
+
CO
2
CH
2
askorbinian
H
2
C
CH
2
H
2
C
CH
2
4-dioksygenaza
proliny 2-oksoglutaranu
COO
-
CH
2
C
H
OH
reszta proliny-
polipeptydu
2-okso-
glutaran
reszta
4-hydroksyproliny-
polipeptydu
bursztynian
Hydroksylacja proliny i lizyny przebiega w obecno
ś
ci 2-oksoglutaranu, któ-
ry przekształcany jest w oksydacyjnej dekarboksylacji do bursztynianu. Proces
hydroksylacji do hydroksylizyny i hydroksyproliny wymaga obecno
ś
ci witaminy C
(askorbinianu) jako czynnika redukuj
ą
cego. Askorbinian utrzymuje w niezmien-
nym stanie jon
Ŝ
elazawy, znajduj
ą
cy si
ę
w centrum aktywnym oksygenaz hydrok-
syluj
ą
cych.
ACYLACJA
Acylacja jest chemiczn
ą
modyfikacj
ą
białek, w wyniku której rozpuszczalne
białko cytoplazmatyczne uzyskuje hydrofobow
ą
kotwic
ę
(acyl), która umo
Ŝ
liwia
zaczepienie białka w błonie. Przykładami acylacji mog
ą
by
ć
reakcje mirystylacji
i palmitylacji.
Mirystylacja
polega na przeniesieniu reszty kwasu mirystynowego (C
14
)
(lub innej grupy acylowej) na N-ko
ń
cow
ą
reszt
ę
glicyny polipeptydu. W wyniku
tej reakcji powstaje na N-ko
ń
cu polipeptydu N-mirystoiloglicyna, w której obecne
jest wi
ą
zanie peptydowe wytworzone z grupy –COOH kwasu mirystynowego
i grupy NH
2
- aminokwasu. Aktywnym donorem reszty acylowej jest mirystoilo-
-CoA. Reakcj
ę
katalizuje enzym transferaza N-mirystoilu. Mirystylacja umo
Ŝ
liwia
zmodyfikowanemu białku interakcj
ę
z receptorem błonowym lub z dwuwarstw
ą
lipidow
ą
.
279
Plik z chomika:
monia60
Inne pliki z tego folderu:
biochemia-testy.zip
(20369 KB)
wykład metabolizm czesc 2.DOC
(1876 KB)
wykład metabolizm.DOC
(3252 KB)
wykład 3 witaminy enzymy hormony.DOC
(671 KB)
wykład 2.DOC
(170 KB)
Inne foldery tego chomika:
anatomia
biofizyka
biologia medyczna
biomechanika
ćwiczenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin