ORZECHOWA FANTAZJA.doc

(498 KB) Pobierz
ORZECHOWA FANTAZJA

ORZECHOWA FANTAZJA

 

Składniki:

 

CIASTO:
5 jaj
20 dag cukru
18 dag mąki pszennej
2 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
15 dag zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl słodkiej śmietanki (ew. mleka)
0,5 szkl cukru
20 dag Kasi

DODATKOWO:
1 opakowanie galaretki
wydrylowane wiśnie lub truskawki

 

Wykonanie:

CIASTO: Ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i białka. Upiec (30-40 min w 180st) i po ostygnięciu przekroić na dwie części.

MASA: Zagotować śmietankę z orzechami i gotować ok. 5 min na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kasię zmiksować z cukrem na puch i dodać ostudzoną śmietankę z orzechami.

PRZEŁOŻENIE: Posmarować jeden biszkopt 1/3 ilości masy, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy. Łyżeczką porobić wgłębienia w masie w równych odstępach od siebie. Do każdego wgłębienia włożyć wisienkę lub truskawkę i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka zastygła.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin