Przepisy na słodkości.docx

(15 KB) Pobierz

KREM SUŁTAŃSKI

Potrzebne:

1 ½  szklanki śmietany kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka kakao

5 dag rodzynków

8 bez

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połowę wymieszać z częścią rodzynków. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z rodzynkami. Na to wyłożyć śmietanę z kakao. Wierzch deseru udekorować według uznania.

BABKA PIASKOWA

Potrzebne:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¾ kostki masła

4 jajka

1 szklanka cukru

5 łyżek gorącego mleka

1 cukier waniliowy

½ łyżeczki aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Połączyć mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i masłem. Całość siekać, aż powstaną grudki wielkości ryżu. Ubić jajka z cukrem, ubijając dodać gorące mleko, cukier waniliowy i aromat rumowy. Stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijając do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 170º ok. 50 minut. Babkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

BISZKOPTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Potrzebne:

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżka octu

szklanka truskawek wg autorki- ja użyłam trochę więcej

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem. Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką. Wlać ciasto. Poukładać na nim truskawki. Posypać łyżką cukru (i  cynamonem). Wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

ROGALIKI KRUCHO- DROŻDZOWE

Potrzebne:

5 dag drożdży

szklanka śmietany 18%

1 kg mąki

2 kostki margaryny

szczypta soli

do nadziewania: marmolada o ulubionym smaku lub budyń śmietankowy/ waniliowy

cukier puder lub lukier do ozdoby

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć w letniej śmietanie (wcześniej lekko podgrzanej), wymieszać z odrobiną cukru i posypać rozczyn szczyptą mąki. Odstawić do minimalnego wyrośnięcia. Nie trzeba czekać, aż drożdże „pójdą w górę”. W misce lub na stolnicy połączyć/posiekać mąkę z tłuszczem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Wałkować i wykrajać trójkąty, na których kładziemy nadzienie i zawijamy, formując kształty rogali. Układać na blasze rogaliki i piec we wcześniej nagrzanym do 180º piekarniku, przez ok. 20 minut (do czasu aż się zrumienią). Gotowe rogale polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

MURZYNEK

Potrzebne:

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

4 jajka

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ szklanki wody

4 łyżki kakao

dowolne bakalie jak ktoś lubi

Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier, wodę i kakao zamieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez ok. 3 minuty. Masę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Po ostudzeniu masy, dodać do niej kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Według własnego upodobania można dodać bakalie. Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

Na wierzch ciasta przygotowuje polewę czekoladową z: pół kostki margaryny, kakao, cukru pudru i cukru zwykłego. Wszystkie składniki mieszam w garnku i moment gotuję.

CIASTO CZEKOLADOWE W 5 MIN

Potrzebne:

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

3 łyżki mleka

3 łyżki oleju

proszek do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)- jest jeszcze lepsze

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę, cukier i kakao. Dodać jajko, mleko, olej, wymieszać i do mikrofali na 3 minuty (najwyższa moc). Próbowałam, wychodzi pyszne. I naprawdę szybko się robi.

PIERNIKI

Potrzebne:

1,5 kg mąki

0,5 kg cukru

0,5 kg miodu

0,5 kg Kasia

6 jajek

1 opakowanie przyprawy do pierników

3 łyżki sody

Sposób przygotowania:

Miód roztopić z Kasią i cukrem, lekko ostudzić dodać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oraz jajka. Wszystko dokładnie połączyć, odstawić na noc do lodówki .....Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm , wyciskać ciastka foremką. Po upieczeniu można polać polewa czekoladową lub lukrem.

4

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin