BANANOWIEC i inne.doc

(31 KB) Pobierz
BANANOWIEC

BANANOWIEC

 

Składniki:

5 bananów

2 galaretki cytrynowe

1 galaretka pomarańczowa

1 żółtko

15 dag masła

cukier waniliowy

biszkopt lub biszkopciki

Wykonanie:

Na okrągłej tortownicy upiec biszkopt z 4 jajek lub wyłożyć tortownicę biszkopcikami.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wystudzić. Banany obrać, cztery zetrzeć na tarce, a jeden pokroić w plasterki i pozostawić do dekoracji.

Żółtko utrzeć z masłem i cukrem. Połączyć z galaretkami cytrynowymi i bananami. Masę przełożyć do tortownicy na wcześniej upieczony i ostudzony biszkopt.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po zastygnięciu udekorować plasterkami banana.

Galaretkę pomarańczową rozprowadzić w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.

Smacznego.

 

BAJADERKA

 

Składniki:

2 szklanki maki

kostka margaryny

niepełna szklanka cukru pudru

2 jaja

łyżka proszku do pieczenia

łyżka kakao

szklanka mleka

5 łyżek marmolady lub dżemu

bakalie(orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, itp)

kieliszek rumu lub zapach rumowy jesli nie mamy akurat rumu

Sposób przygotowania:

Make przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryna,dodac cukier i jajka. ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Upiec osobno dwa placki. Jeden z placków jeszcze ciepły pokruszyć w misce. Dodając kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć na gęstą masę ze szklanka mleka. Drugi placek posmarować marmolada lub dżemem i na to wyłożyć utarta masę bakaliowa. Oblać polewa czekoladowa schłodzić lekko w lodowce no i smacznego! 

 

Tort Sachera

 

Składniki:

24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)

24 dag masła o temperaturze pokojowej

6 białek

16 dag cukru

odrobina cukru waniliowego

5 żółtek

24 dag mąki

dżem morelowy do przełożenia

polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa.

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca-nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200 C. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin