15
Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku
Informacja o stanowisku pracy
Podstawowym zadaniem pakowaczki jest pakowanie przetworzonych produktów: płatki kosmetyczno-higieniczne, płatki opatrunkowe, patyczki, wata, rolki, podkłady medyczne, sznur fryzjerski.
Zadaniem pakowaczki jest jest obsługiwanie maszyn, urządzeń w końcowej fazie produkcji: włączanie i zatrzymywanie, regulowanie szybkości obrotów i tempa pracy, kontrolowanie prawidłowości procesu technologicznego, czyszczenie, ważenie.
Płatki są pakowane automatycznie w woreczki foliowe. Watę pakuje się w karton, oznacza, sprawdza masę wyrobu i ustawia kartony na palecie.
Charakterystyka stanowiska pracy
l.p.
Wyszczególnienie
Opis
1.
Obsługiwane na stanowisku maszyny i urządzenia
- urządzenie formujące ,,Bouda”
- transporter wraz z detektorem metalu i drukarką
- zgrzeblarka wraz z zasobnikiem bunkrowym, automat do waty, zwijarka bobin
- zwijarka rolek, piła taśmowa do rolek
- płatkarka automatyczna i z ręcznym pakowaniem, patyczkarka
- urządzenie do formowania i cięcia podkładów medycznych
2.
Wykonywane czynności
- pakowanie waty, płatków, patyczków, rolek, bobin, podkładów medycznych w opakowania jednostkowe
- pakowanie opakowań jednostkowych w zbiorcze i ważenie wyrobów
- segregacja surowców przetwarzalnych, zwrotnych
- znakowanie mające na celu identyfikację
- usuwanie wtrąceń i zabrudzeń w wyrobach i surowcach
- prace porządkowe, czyszczenie maszyn i sprzątanie.
3.
Pomieszczenia pracy
- wysokość: 3,5m
- powierzchnia hali produkcyjnej: ok. 1700m2
- liczba stanowisk w pomieszczeniu: 6
- odległość między wyposażeniem: ponad 0,5metra
- rodzaj podłogi:posadzka betonowa malowana farbą odporną na ścieranie i antypoślizgową
- oświetlenie naturalne: 5 okien o powierzchni 7m2/pomieszczenie
- oświetlenie sztuczne: świetlówki (20 opraw x 2 świetlówki)
- wentylacja naturalna: grawitacyjna
- wentylacja sztuczna: wyciąg wentylacyjny uruchamiany wyłącznikiem
- temperatura: 20°C, brak klimatyzacji, latem do 32°C
- pomiary ochronne instalacji elektrycznej: wykonane
- maszyny i urządzenia spełnają minimalne wymagania Dyrektywy maszynowej 98/37/EC
4.
Profilaktyczne badania lekarskie
- wstępne
- okresowe: co dwa lata
5.
Szkolenie w zakresie BHP
- instruktaż ogólny: tak
- instruktaż stanowiskowy: tak
- szkolenie okresowe: częstotliwość zgodna z przepisami
6.
Uprawnienia
- uprawnienia nie są wymagane
7.
Organizacja pracy
- czas pracy na stanowisku: 8 godzin
- rozkład i systemy czasu pracy: praca trzyzmianowa, od poniedziałku do piątku
- instrukcje stanowiskowe: każde stanowisko z wyjątkiem stanowiska chromatograficznego posiada instrukcję w języku polskim
- oznakowanie stref niebezpiecznych: tak
- pozycja przy pracy: pozycja siedząca w trakcie obsługi maszyn
- pozycja stojąca , często wymuszona, wymaga wykonywania czynności powtarzalnych podczas odbioru opakowań jednostkowych z transportera i pakowania do kartonów.
8.
Czynniki niebezpieczne
- ruchome, obracające się elementy maszyn w wyniku wciągnięcia, pochwycenia - możliwość urazów np. zmiażdżenia palców, rąk
- wysoka temperatura i wilgotność powietrza – możliwość dyskomfortu cieplnego, przegrzania organizmu
- ostre elementy
- materiały łatwopalne, zapłon, pożar
9.
Czynniki szkodliwe
- nadmierny hałas w przypadku pracy na płatkarkach wytwarzających hałas niekiedy o poziomach przekraczających Najwyższe Dopuszczalne Natężenie (NDN) – możliwość uszkodzenia słuchu
- pyły z włókien - możliwość chorób układu oddechowego (w tym uczuleń)
- czynniki fizyczne: hałas, mikroklimat, oświetlenie
Podstawy prawne
PN-N-18002:2000 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego.
PN-N-18001:2004 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650)
Kodeks Pracy-Ustawa dnia 26 czerwca 1974 r.
Polska Norma PN-80/Z-08052 „Ochrona pracy. Niebezpieczne i szkodliwe czynniki występujące w procesie pracy. Klasyfikacja"
...
marcel28ko