Or_Kucharz w domu pomocy-biologiczne zagrożenia.doc

(142 KB) Pobierz
Wprowadzenie

8

 

Ocena ryzyka zawodowego związanego z narażeniem na czynniki biologiczne

Stanowisko pracy – kucharz

 

Analizowane miejsce pracy: kuchnia w Domu Pomocy Społecznej, zatrudnionych sześciu kucharzy. Do ich obowiązków należy przygotowywanie posiłków dla pacjentów Domu Pomocy Społecznej oraz wszelkie czynności porządkowe w kompleksie kuchennym.

Czynności wykonywane na stanowisku pracy kucharza:

§      obieranie warzyw, w tym warzyw zanieczyszczonych ziemią;

§      obróbka mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego;

§      obróbka ryb morskich i słodkowodnych;

§      mycie jaj i przygotowywanie z nich potraw;

§      przygotowywanie posiłków z surowców roślinnych, zwierzęcych;

§      mycie sprzętu kuchennego i naczyń; sprzątanie kuchni.

 

Identyfikacja zagrożeń

Według rozporządzenia MZ z dnia 22 kwietnia 2005 r. – Dz. U. Nr 81, poz. 716 wynotowano czynniki, dla których źródłem występowania mogą być produkty zwierzęce, produkty roślinne lub same zwierzęta (bydło, świnie, drób, ryby), oraz grupę zagrożenia, do której należą. Informacje te będą stanowiły podstawę dokonania oceny ryzyka.

 

Bakterie

Szkodliwy czynnik biologiczny

Grupa zagrożenia

Źródło/występowanie drobnoustrojów

Erysipelothrix rhusiopathiae

2

świnie, owce, bydło, kury, indyki, kaczki, przepiórki

Leptospira interrogans (wszystkie typy serologiczne)

2

świnie, bydło

Plesiomonas shigelloides

2

ryby, ssaki

Salmonella arizonae

2

produkty zwierzęce

Salmonella enteritidis

2

produkty zwierzęce

Salmonella typhimurium

2

produkty zwierzęce

Salmonella paratyphi A, B, C

2

produkty zwierzęce

Salmonella (inne typy serologiczne, z wyłączeniem S.typhi)

2

produkty zwierzęce

Serpulina spp.

2

świnie

Streptococcus suis

2

świnie

Streptococcus spp.

2

bydło

Yersinia enterocolitica

2

bydło, świnie

Yersinia spp.

2

bydło, świnie

Salmonella typhi

3**

produkty zwierzęce

(**) Czynniki biologiczne zakwalifikowane do grupy zagrożenia 3(**) mogące stanowić ograniczone ryzyko zakażenia dla pracowników, gdyż nie są zazwyczaj przenoszone drogą powietrzną.

Wirusy

Szkodliwy czynnik biologiczny

Grupa zagrożenia

Źródło/występowanie drobnoustrojów

Paramyxoviridae

Wirus rzekomego pomoru drobiu

2

drób, ludzie

 

 

Grzyby

Szkodliwy czynnik biologiczny

Grupa zagrożenia

Źródło/występowanie drobnoustrojów

Candida albicans

2

ludzie, zwierzęta

Candida tropicalis

2

ludzie, zwierzęta

Scedosporium prolificans

2

szczątki roślinne

Trichophyton spp.

2

zwierzęta, ludzie

 

Pasożyty

Szkodliwy czynnik biologiczny

Grupa zagrożenia

Źródło/występowanie drobnoustrojów

Toxoplasma gondii

2

owce, świnie, bydło, gryzonie, ludzie

 

 

Informacje o drogach przenoszenia ocenianych czynników biologicznych oraz możliwych skutkach zagrożenia (skutkach zdrowotnych), jakie mogą one powodować.

Lp.

Zagrożenie/grupa

Drogi przenoszenia

Możliwe skutki zagrożenia

1.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin