8
Analizowane miejsce pracy: kuchnia w Domu Pomocy Społecznej, zatrudnionych sześciu kucharzy. Do ich obowiązków należy przygotowywanie posiłków dla pacjentów Domu Pomocy Społecznej oraz wszelkie czynności porządkowe w kompleksie kuchennym.
Czynności wykonywane na stanowisku pracy kucharza:
§ obieranie warzyw, w tym warzyw zanieczyszczonych ziemią;
§ obróbka mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego;
§ obróbka ryb morskich i słodkowodnych;
§ mycie jaj i przygotowywanie z nich potraw;
§ przygotowywanie posiłków z surowców roślinnych, zwierzęcych;
§ mycie sprzętu kuchennego i naczyń; sprzątanie kuchni.
Według rozporządzenia MZ z dnia 22 kwietnia 2005 r. – Dz. U. Nr 81, poz. 716 wynotowano czynniki, dla których źródłem występowania mogą być produkty zwierzęce, produkty roślinne lub same zwierzęta (bydło, świnie, drób, ryby), oraz grupę zagrożenia, do której należą. Informacje te będą stanowiły podstawę dokonania oceny ryzyka.
Bakterie
Szkodliwy czynnik biologiczny
Grupa zagrożenia
Źródło/występowanie drobnoustrojów
Erysipelothrix rhusiopathiae
2
świnie, owce, bydło, kury, indyki, kaczki, przepiórki
Leptospira interrogans (wszystkie typy serologiczne)
świnie, bydło
Plesiomonas shigelloides
ryby, ssaki
Salmonella arizonae
produkty zwierzęce
Salmonella enteritidis
Salmonella typhimurium
Salmonella paratyphi A, B, C
Salmonella (inne typy serologiczne, z wyłączeniem S.typhi)
Serpulina spp.
świnie
Streptococcus suis
Streptococcus spp.
bydło
Yersinia enterocolitica
bydło, świnie
Yersinia spp.
Salmonella typhi
3**
(**) Czynniki biologiczne zakwalifikowane do grupy zagrożenia 3(**) mogące stanowić ograniczone ryzyko zakażenia dla pracowników, gdyż nie są zazwyczaj przenoszone drogą powietrzną.
Wirusy
Paramyxoviridae
Wirus rzekomego pomoru drobiu
drób, ludzie
Grzyby
Candida albicans
ludzie, zwierzęta
Candida tropicalis
Scedosporium prolificans
szczątki roślinne
Trichophyton spp.
zwierzęta, ludzie
Pasożyty
Toxoplasma gondii
owce, świnie, bydło, gryzonie, ludzie
Informacje o drogach przenoszenia ocenianych czynników biologicznych oraz możliwych skutkach zagrożenia (skutkach zdrowotnych), jakie mogą one powodować.
Lp.
Zagrożenie/grupa
Drogi przenoszenia
Możliwe skutki zagrożenia
1.
marcel28ko