Likier malinowy.doc

(28 KB) Pobierz
Likier jarzębinowy

Likier malinowy


Zestaw na 2 litry likieru.

 

ü      3 kg dojrzałych malin,

ü      1 l spirytusu o mocy 95ż,

ü      1 kg cukru.

 

1. 1,5 kg malin przebrać, opłukać szybko na sicie i wsypać do gąsiorka, następnie zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawić w cieniu w pokojowej temperaturze na 24 godz.
2. Zlać spirytus z malin i zalać nim następne 1,5 kg świeżych, przebranych i opłukanych malin, zostawiając je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrować przez bibule.
4. Zrobić syrop cukrowy, rozpuszczając 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę
w garnku, wsypać cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzić zawartość do wrzenia, po czym gotować 10 min.
5. Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do
butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.

 

 

Likier malinowy


Wycisnąć maliny, a miazgę i sok przecedzić przez płótno. Zważyć otrzymany sok, wziąć wagowo tyle samo cukru i zagotować 3 razy, za każdym razem "szumując", czyli zbierając łyżką zanieczyszczenia z powierzchni. Do ugotowanego soku wlać spirytus (proporcja: 1 l spirytusu na 0,5 l soku) i dodać tyle przegotowanej i ostudzonej wody, ile było na początku soku malinowego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin