Likier pomarańczowy
ü 400 ml wody,
ü 50 dag cukru,
ü 500 ml spirytusu,
ü 50 dag pomarańcz,
ü 10 dag skórek pomarańczowych
Skórkę drobno pokroić, zalać spirytusem w butelce, zakorkować i pozostawić na 5 dni.Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce.Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin.Następnie przelać przez lejek z wata do innej butelki, zakorkować i pozostawić na 2-3 miesiące.
Dwie części całych pomarańczy ze skórką i jedną część całych cytryn ze skórką zalać taką ilością wody, by przykryła owoce, i zagotować, a potem - na niewielkim ogniu - podgrzewać, aż owoce rozmiękną, odlać gorącą wodę i zalać zimną.Wystygłe owoce przekrajać na pół, wyjąć pestki, a miąższ przepuścić przez maszynkę do mięsa.Następnie osłodzić cukrem w stosunku 1:2 lub 1:4 (zależnie od upodobania) i gotować aż otrzymana marmolada zacznie swobodnie spadać z łyżki.Otrzymaną marmoladę rozpuszcza się w wodzie, dodaje spirytus i przecedza.
daria275