Likier pomarańczowy.doc

(29 KB) Pobierz
Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

 

ü      400 ml wody,

ü      50 dag cukru,

ü      500 ml spirytusu,

ü      50 dag pomarańcz,

ü      10 dag skórek pomarańczowych

 

Skórkę drobno pokroić, zalać spirytusem w butelce, zakorkować i pozostawić na 5 dni.
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce.
Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem         i sokiem z pomarańcz.
Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin.
Następnie przelać przez lejek z wata do innej butelki, zakorkować i pozostawić na 2-3 miesiące.

 

 

Likier pomarańczowy


Dwie części całych pomarańczy ze skórką i jedną część całych cytryn ze skórką zalać taką ilością wody, by przykryła owoce, i zagotować, a potem - na niewielkim ogniu - podgrzewać, aż owoce rozmiękną, odlać gorącą wodę i zalać zimną.
Wystygłe owoce przekrajać na pół, wyjąć pestki, a miąższ przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Następnie osłodzić cukrem w stosunku 1:2 lub 1:4 (zależnie od upodobania) i gotować aż otrzymana marmolada zacznie swobodnie spadać z łyżki.
Otrzymaną marmoladę rozpuszcza się w wodzie, dodaje spirytus i przecedza.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin