SKRÓTY HOTELARSTWO.docx

(29 KB) Pobierz

SKRÓTY HOTELARSTWO

 

PIH – Polska Izba Hotelarska

IH&RA Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)

HORTEC Konfederacja Narodowych Organizacji Hoteli, Restauracji, Kawiarni (HOTREC)

HORECA Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych

FICC Międzynarodowa Federacja Kempingu i Karawaningu (FICC)

Polska Federacja Campingu i Caravaningu – PFCC

IYHF Międzynarodowa Federacja Schronisk Młodzieżowych (IYHF)

PTSM Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych

PTTK Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze

UNWTO Światowa Organizacja Turystyki

POT Polska Organizacja Turystyczna

DOT Dolnośląska Organizacja Turystyczna

OROT Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

MOP Międzynarodowa Organizacja Pracy

PIT Polska Izba Turystyki

PART Polska Organizacja Rozwoju Turystyki

 

Międzynarodowe Stowarzyszenie  Transportu Lotniczego (IATA)

Światowa Federacja Stowarzyszeń Biur Podróży (FUAAV/UFTAA)

Międzynarodowa Federacja Samochodowa (FIA)

Stowarzyszenie Polsko -Amerykańskich Biur Podróży (SPATA)

Europejska Federacja Związków Biur Podróży (ECTAA)

 

albergologia – nauka o hotelarstwie

 

baza noclegowa

Podział według Ustawy o usługach turystycznych

·         hotele - obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów,

·         motele - hotele położone przy drogach, zapewniające możliwość korzystania z usług motoryzacyjnych i dysponujące parkingiem,

·         pensjonaty - obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi, świadczące dla swoich klientów całodzienne wyżywienie,

·         kempingi - obiekty strzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach, samochodach mieszkalnych i przyczepach samochodowych, przyrządzanie posiłków, parkowanie samochodów, a także świadczące usługi związane z pobytem klientów; obiekty te mogą dodatkowo umożliwiać nocleg w domkach turystycznych lub innych obiektach stałych,

·         domy wycieczkowe - obiekty posiadające co najmniej 30 miejsc noclegowych, dostosowane do samoobsługi klientów oraz świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów,

·         schroniska młodzieżowe - obiekty przeznaczone do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, dostosowane do samoobsługi klientów,

·         schroniska - obiekty zlokalizowane poza obszarami zabudowanymi, przy szlakach turystycznych, świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów,

·         pola biwakowe - obiekty niestrzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach.

Przyjmując inne kryteria, można także wyróżnić takie obiekty jak:

hotel butikowy - niewielki luksusowy obiekt, najczęściej nienależący do wielkiej sieci hotelowej. Charakterystyczną cechą takiego hotelu jest kameralna, prawie rodzinna atmosfera.

wotel przedsiębiorstwo świadczące podstawowe usługi hotelarskie przy uczęszczanym szlaku komunikacyjnym, będące de facto motelem, ale de iure niespełniające wymogów prawno-formalnych, aby stosować nazwę motel.

Botel

a)      obiekt posiadający normalne urządzenia hotelowe i świadczący usługi na stale zakotwiczonym statku

·         hotel lub motel usytuowany obok mariny i obsługujący głównie lub wyłącznie użytkowników; stosowana jest także nazwa boatel

·         chatka studencka

Rotel – autokar dalekobieżny przystosowany do świadczenia usług noclegowych i gastronomicznych, połączenie autokaru i hotelu. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

·         aquatel

·         airtel

·         hipotel

Hostel – obiekt oferujący niedrogie noclegi, często także posiłki, zwykle przeznaczony dla określonych grup (a nie dla ogółu klientów), takich jak pracownicy przedsiębiorstwa, studenci, podróżująca młodzież

·         sanatorium

szkolne schronisko młodzieżowe baza stała, na ogół oświatowe. Min 25 miejsc noclegowych w tym min 3 dla turystów indywidualnych. Są całoroczne, na ogół w miastach, bądź sezonowe uruchamiane w wakacje letnie. Administracją zajmuje się PTSM. Nie jest czynny całą dobę (6-10, 17-22 lub 23). Ograniczenie wieku do 35 lat. Kategorie: I, II, III.

zajazd obiekty stałe, min 10 pokoi, lokalizowane przy drogach. Świadczą podst. usługi. Nie ma kategorii.

·         kurort

Bungalow -grupę tych obiektów ukształtowała współczesna turystyka. Są to budynki segmentowe lub wolno stojące domki murowane, z wydzielonymi pomieszczeniami do spania, przyrządzania posiłków, z pokojami do pracy, salonami i toaletami. Często wyposażenie ich jest bardzo wysokiej klasy

·         gospodarstwo agroturystyczne

·         hotel kapsułowy

·         hotel lodowy – budowane z lodu i śniegu w zimnych regionach świata

 

pasant – osoba korzystająca z usług hotelowych lecz nie z noclegu

 

allotment - okresowa lub stała rezerwacja większej ilości miejsc w obiekcie turystycznym z możliwością odpowiednio wczesnej anulacji bez konsekwencji finansowych

 

czarter – rodzaj umowy między hotelem a touroperatorem; zamówienie miejsc noclegowych z gwarantowanym ich wykorzystaniem (bez możliwości rezygnacji lub zwrotu)

 

voucher - dokument zawierający informację o organizowanej imprezie turystycznej ( o rodzaju wyżywienia, zakwaterowaniu, opłatach za transfery, o przebiegu programu imprezy), służy do rozliczeń między organizatorem imprezy a jego partnerami

 

walk in – gość, który wszedł do hotelu prosto z ulicy, bez rezerwacji

RACK RATE – standardowa opublikowana cena pokoju hotelowego

 

turoperator - TO - TOUR OPERATOR, organizator turystyki, przedsiębiorstwo kompletujące usługę turystyczną, odpowiedzialne zarówno za przebieg programu wycieczki, transport i zapewnienie opieki pilota, najczęściej współpracujące z siecią agentów, którzy prowizyjnie rozprowadzają przygotowane przez TO oferty turystyczne

 

booking - rezerwacja miejsc hotelowych, biletów, imprez i usług turystycznych

 

overbooking - dosłownie "nadsprzedaż", sprzedaż większej ilości miejsc lub biletów, niż ich w rzeczywistości jest

rezerwacja gwarantowana - Rezerwacja zachowująca swoją ważność do zakończenia pierwszej zarezerwowanej doby hotelowej.

 

no showniedojazd

lobby – hol lobby – przedsionek, kuluary, słowo stosowane czasem na określenie holu hotelowego
luggage – bagaż

 

check in, out – check-in - zakwaterowanie w hotelu check-out - wykwaterowanie z hotelu przy wyjeździe

gość incognito – gość nie podających swoich danych, nie chce być rozpoznawany

persona non granta – osoba niepożądana

czarna lista – lista osób, które nie wywiązały się z np. opłacenia pokoju, zniszczenia mienia

 

Dumping – celowe obniżanie cen przez producenta towarów lub usług, często poniżej kosztów, w celu wyparcia z rynku konkurencji

 

rodzaje pokoi :

S – single

D – duble twin

DBL, double room - pokój dwuosobowy

Pokój typu studio

1)      Składa się połączonych sypialni i salonu (nie ma drzwi między pokojami). Apartamenty składają się z jednej lub dwóch oddzielnych sypialni, które są oddzielone od salonu drzwiami. W szczególnych przypadkach, gdy nie ma drzwi pomiędzy pokojami, oddziela je kotara lub nie ma żadnej innej zasłony, to w specyfikacji hotelu znajduje się odpowiednia adnotacja na ten temat. [

2)      To najczęściej dwa pokoje 1 - osobowe ze wspólnym pełnym węzłem higieniczno – sanitarnym.

             

apartament ang. Suite, zestaw łączonych pokoi składający się z jednej lub więcej sypialni i salonów, a czasem także dodatkowych pokoi, takich jak jadalnia; termin ten używany jest także w odniesieniu do dużego pokoju z wydzielonym obszarem do spania i pobytu dziennego. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

 

all invklusive - All inc., All-in – wszystko wliczone w cenę. Taki pakiet oprócz noclegu i wyżywienia gwarantuje nam w cenie pozostałe

study tour

 

rezydent - rezydent - pilot przebywający na stałe w danym ośrodku turystycznym, reprezentant biura turystycznego i organizator pobytu turystów, zjawia się w hotelach na wyznaczonych dyżurach, doradza, zbiera zapisy na wycieczki, pomaga w sytuacjach awaryjnych. Często do jego obowiązków należy też praca biurowa w lokalnym przedstawicielstwie organizatora, za granicą określany jako "resort representative"

animator - czasu wolnego - organizator zajęć i rozrywek dla gości określonej imprezy turystycznej

catering -usługa zewnętrzna dla firm; podmiot wykonuje we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) obsługę gastronomiczną przyjęć, imprez, bankietów i konferencji.

karta dań - menu – karta dań, spis potraw, trunków i deserów w restauracji


Lunch – to posiłek jedzony w środku dnia, odpowiadający naszemu obiadowi. Może mieć formę tak zwanego szwedzkiego stołu lub posiłku zamawianego u kelnera

brunch - /br(eakfast)+(L)unch/– to połączenie śniadania i obiadu (brekfast+lunch). Zaczyna się zwykle ok. godziny 11.00. Może być przyjęciem bufetowym lub posiłkiem przy stole

 

Koktajl – jest rodzajem oficjalnego przyjęcia z różnych okazji. Odbywa się po południu i trwa około dwóch godzin. Jest to przyjęcie na stojąco. Menu to najczęściej małe kanapki i napoje roznoszone na tacach. Nie obowiązuje tu punktualność przybycia, natomiast podana godzina zakończenia jest obowiązująca.

 

lampka wina

aperitif napój alkoholowy o zawartości alkoholu 18-35%, mieszanina różnych nalewów na zioła i korzenie z dodatkiem destylatów. Podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Pije się go na stojąco.

Nazwą aperitif, zwłaszcza we Francji, określa się rodzaj napoju alkoholowego (pije się go przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu) wraz z towarzyszącymi im przekąskami, takimi jak orzeszki ziemne, pistacje, czipsy.

 

room service - obsługa hotelowa, płatna dodatkowo
rooming list - lista z wykazem nazwisk turystów wraz z opisem ich zakwaterowania w hotelu

 

BB Bed and Breakfast" - wykupienie tego pakietu gwarantuje nam w cenie śniadanie i nocleg w hotelu

OB. OB  "only bed" - wykupienie tego pakietu gwarantuje nam w cenie jedynie nocleg

CB „continental breakfast - śniadanie kontynentalne, standardowo składające się z herbaty lub kawy, pieczywa, masła i dżemu.

AB - AMERICAN BREAKFAST – śniadanie obejmujące kawę lub herbatę, wędliny, jajka, sery, sok, tosty

EP – European Plan: taryfy hotelowe obejmujące tylko cenę za pokój

AP - „American Plan” lub FAPFull American Plan -  taryfa hotelowa z pełnym wyżywieniem

MAP(modifid american breakfast)cena ze śniadaniem i 1 posiłkiem

 

HB „Half Board” i HP „Half Pension i wykupienie takiego pakietu oznacza, że w ofercie znajdują się dwa posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin