Babka szafranowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Babka szafranowa

Babka szafranowa

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru

15 dag masła

15 żółtek i 2 białka

półtorej szklanki mleka

5 dag droży

l

2 dag migdałów

pół laski wanilii

10 dag rodzynek

szczypta szafranu

50 ml spirytusu

polewa mleczno-waniliowa:

szklanka cukru

pół szklanki mleka

Cukier wanilinowy WINIARY

3 dag masła

do dekoracji:

kolorowa posypka

 

Szafran na dwa dni przed pieczeniem namocz w spirytusie i odstaw.

 

Szklankę mleka zagotuj, zalej nim połowę ki, całość przestudź, po czym wyrób tak, by nie było grudek. Droże rozpuść w pozostałym mleku i wlej do uprzednio zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na parze do białci, a masło rozpuść. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztęki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Pod koniec wsyp posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlej spirytus z szafranem.

 

Następnie ubij sztywną pianę z 2 białek i wymieszaj ją przygotowanym z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mą. Napełnij ją do połowy wysokości ciastem i znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do średnio gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

 

Przygotuj polewę: cały czas mieszając, gotuj wszystkie składniki na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.

 

Po upieczeniu i wystygnięciu babkę wyjmij z formy, polej ciepłą polewą, wierzch udekoruj kolorową posypką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin