Babka z ciasta parzonego
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
szklanka mleka
4 żółtka
jajo
7,5 dag drożdży
15 dag cukru
7,5 dag masła
skórka otarta z cytryny
Cukier wanilinowy WINIARY
10 dag rodzynek
lukier:
15 łyżek cukru
1/4 szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc.
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3/4 szklanki mleka zagotuj i wrzącym zalej szklankę mąki. Drożdże rozpuść w pozostałym ciepłym mleku i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte dodaj do zaparzonego i wystudzonego ciasta, po czym wyrabiaj, dosypując pozostałą mąkę. Ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka i całe jajo ubij na parze na jednolitą masę. Starannie wymieszaj ją z cukrem i znów odstaw na 30 min. Następnie dodaj cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki.
Przygotuj formę do pieczenia - wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.
Przygotuj lukier: z cukru, wody i octu ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, dodaj na końcu sok i skórkę z cytryny. Upieczoną i ostudzoną babkę polej lukrem.
Dessimo