Ciasto ze śliwkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto ze œliwkami

Ciasto ze śliwkami

 

Składniki:

75 dag śliwek

25 dag masła

25 dag cukru pudru

4 jaja

35 dag mąki pszennej

2 łeczki proszku do pieczenia

2-3 łki cukru

łka margaryny

 

Zacznij od nagrzania piekarnika do 175°C. Foremkę (25 x 30 cm) posmaruj cienko margaryną i oprósz mą. Śliwki umyj, przetnij na pół, usuń pestki, a każ połówkę przekrój jeszcze na pół. Teraz utrzyj masło z cukrem pudrem i, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a potem mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, połóż na nim ćwiartki śliwek (skórką do wierzchu) i posyp je cukrem.

 

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (środkowa półka) na około 50 minut. Po upieczeniu trzymaj jeszcze w piekarniku przez 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin