Placek makowy
Składniki:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
żółtko
masa:
250 g mleka
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
po 3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
2 ubite białka
lukier
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta - składniki zagnieć, potem upiecz okrągły spód i ostudź ciasto, nie wyjmując go z formy.
Mak opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. Teraz rozgrzej masło, dodaj mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie lekko ostudź, dodaj białka, całość dokładnie wymieszaj. Przygotowana masę nałóż na upieczony spód. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160-180°C.
Ostudzony placek polukruj i posyp pozostałymi bakaliami.
Dessimo