Lekki placek z fasolą.rtf

(8 KB) Pobierz
Lekki placek z fasol¹

Lekki placek z fasolą

 

Składniki na 12 porcji:

1 kg grochu lub fasoli

szklanka mąki

pół łeczki proszku do pieczenia

1/4 kostki margaryny

1/4 szklanki cukru (60 g)

szczypta soli

aromat waniliowy

uszcz do formy

nadzienie:

2 łeczki Żelatyny WINIARY

pół szklanki śmietany kremówki

łeczka syropu cukrowego

200 g jogurtu

do dekoracji:

600 g mirabelek albo innych owoców

opakowanie polewy żelującej, cukier

pół szklanki śmietany kremówki

pół łeczki cukru pudru

łka posiekanych orzeszków pistacjowych

 

przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Margarynę pościnaj w piórka, dodaj cukier, sól, aromat, zagnieć z mą, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.

 

Formę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i wylep jej dno i boki rozwałkowanym na placek ciastem. Na wierzch połóż koło wycięte z pergaminu, wysyp groch lub fasolę, wstaw na 10 minut do pieczenia w temperaturze 200-220°C, a następnie zsyp groch (fasolę) i potrzymaj w gorącym piekarniku jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu przestudź, zdejmij papier i wyjmij ciasto z formy.

 

Żelatynę zalej zimną wodą. Następnie rozpuść podgrzewając ją, po przestudzeniu połącz z jogurtem i posłó syropem. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z jogurtem, uzyskaną masę rozsmaruj na cieście i wstaw je do lodówki na godzinę.

 

Mirabelki z kompotu osusz, a świeże obgotuj w lekko posłodzonej wodzie, po czym przestudź i usuń z owoców pestki. Polewę żelują rozpuść w pół szklanki zalewy. Śliwki poukładaj na cieście i pokryj polewą. Śmietanę ubij z cukrem i jej rozetkami udekoruj ciasto, na koniec posypując je orzeszkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin