Owoce w galaretce.rtf

(6 KB) Pobierz
Owoce w galaretce

Owoce w galaretce

 

Składniki:

30 dag winogron (jasnych i ciemnych)

4 mandarynki

150 ml śmietanki

8 dag cukru

cytryna

300 ml wody

2 niepełne kieliszki koniaku (50 ml)

1,5 dag Żelatyny WINIARY

cukier waniliowy

 

Z umytych winogron usuń szypułki, a wyszorowane  i obrane mandarynki podziel na cząstki.

 

Do syropu z zagotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny włóż na 5 minut gotowania winogrona. Następnie owoce wyjmij, wlej do syropu namoczoną żelatynę spożywczą, zamieszaj i zdejmij z ognia. Po ostygnięciu dodaj koniak.

 

Do formy (z wgłębieniem w środku) wlej warstwę galaretki na wysokość 1,5 centymetra, odstaw ją do zastygnięcia, po czym umieść na niej winogrona i zalej je resztą galaretki.

 

Tuż przed podaniem zanurz formę na 10 sekund w gorącej wodzie, co ułatwi Ci wyłenie galaretki do góry spodem na talerz. Do wgłębienia wlej wtedy wymieszaną z cukrem waniliowym śmietankę i przybierz swoje dzieło cząstkami mandarynki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin