Słodka zapiekanka
Składniki:
szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki mleka
2 łyżeczki masła
2 jaja
3/4 szklanki cukru
po 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej, daktyli, orzechów i migdałów
3-4 łyżki soku z pomarańczy
łyżka wiórków kokosowych
szczypta soli
Kaszę rozmieszaj z połową zimnego mleka i odstaw. Resztę mleka zagotuj i do wrzącego włóż napęczniałą kaszę. Gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem połowy masła i z solą. Gdy się rozklei, wymieszaj z żółtkami ubitymi z cukrem. Dodaj również bakalie oraz skórkę i sok z pomarańczy.
Na żaroodpornym półmisku wysmarowanym resztą masła wyłóż kaszę warstwą grubości około 1 cm, po czym nakryj pianą ubitą z białek, posyp wiórkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Trzymaj tak długo, aż wierzch zapiekanki apetycznie się zrumieni.
Dessimo