Zapiekanka kalafiorowa z serem.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka kalafiorowa z serem

Zapiekanka kalafiorowa z serem

 

Składniki na 4 porcje:

450 g żółtego sera

świeży kalafior lub opakowanie mrożonego

3 cebule

500 g pomidorów

3 łki oleju

l, pieprz, cukier

gałązka zieleniny

 

Połowę sera żółtego pokrój na plasterki, a kalafior umyj, podziel na różyczki (mrożonego nie rozmrażaj) i ugotuj go na półmiękko w osolonym wrzątku, następnie osącz.

 

Na patelni z rozgrzanymi 2 łkami oleju zeszklij obrane i posiekane cebule, dodaj umyte pomidory w ćwiartkach, duś przez 20 minut, po czym przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

W natłuszczonym resztą oleju naczyniu żaroodpornym ułóż plasterki sera oraz różyczki kalafiora i polej je sosem pomidorowo-cebulowym. Pozostały ser zetrzyj na tarce i posyp nim potrawę. Naczynie żaroodporne z zawartością wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz (15 minut) w temperaturze 180°C.

 

Przed podaniem do stołu przybierz zapiekankę listkami opłukanej i podzielonej na listki natki pietruszki. Podawaj z białym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin