Pierogi zakonne
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
żółtko
2 łyżki stopionej margaryny
sól
około pół szklanki letniej przegotowanej wody
farsz:
60 dag chudego białego sera
2 jaja
Przygotuj ciasto na pierogi - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby "odpoczęło".
W tym czasie zrób farsz - zmielony ser dokładnie utrzyj z jajami i solą. Następnie ciasto rozwałkuj na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego farszu i dokładnie zlepiaj.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
Dessimo