Pierożki pekińskie z mięsem.rtf

(7 KB) Pobierz
Piero¿ki pekiñskie z miêsem

Pierożki pekińskie z mięsem

 

Składniki:

farsz:

25 dag mielonej wieprzowiny

25 dag ugotowanego szpinaku

dymka

łeczka drobno posiekanego korzenia imbiru

(można go zastąpić pół łeczki sproszkowanego) 

łka sosu sojowego

łeczka oleju (najlepiej sezamowego)

łeczka wina ryżowego (może go zastąpić sherry)

szczypta glutaminianu sodu

ciasto:

szklanka mąki

2 jaja

łeczka mąki ziemniaczanej

 

Wymieszaj dobrze mięso z drobno posiekanym lub zmielonym szpinakiem, dymką posiekaną łącznie ze szczypiorem oraz z pozostałymi składnikami farszu.

 

Zagnieć ciasto - powinno być elastyczne - i rozwałkuj je możliwie cienko, a następnie potnij na paski szerokości 5 cm, które należy uł jeden na drugim, oprószywszy każdy mą, żeby się nie sklejały, i pociąć w kwadraty.

 

Na kwadratach umieść po pół łeczki farszu, zwilż brzegi ciasta rozbełtanym jajkiem i posklejaj je w trójkąty, pilnując, by drobinki farszu nie dostały się pomiędzy brzegi. Na koniec zapiecz pierogi w piekarniku. Niektórzy stołownicy z rozkoszą je zanurzali w pikantnym sosie np. sojowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin