Pieróg z szynką i grzybami.rtf

(8 KB) Pobierz
Pieróg z szynk¹ i grzybami

Pieróg z szynką i grzybami

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

półtorej szklanki mąki

25 dag masła

25 dag twarogu

farsz:

25 dag pieczarek

30 dag szynki wędzonej

4 łki jogurtu

jajo

cebula

2 łki posiekanej natki pietruszki

3 łki posiekanej czerwonej papryki

łka mąki

szczypta soli

biały pieprz

Ziarenka Smaku WINIARY

 

posiekaj z masłem, dodaj twaróg i szybko wyrób ciasto. Włóż do lodówki na godzinę.

 

Teraz zacznij przygotowywać farsz. Oczyść cebulę i pieczarki, grubo pokrój, usmaż na patelni, a pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Całość wymieszaj z natką pietruszki, pociętymi w kosteczkę plasterkami szynki i papryką.

 

rozrób jogurtem i wymieszaj z pieczarkami. Odstaw do przestudzenia. Masa powinna zgęstnieć. Oziębione ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35 x 40cm. Farsz wyłóż na połowie ciasta, zostawiając 2 centymetrowy pasek przy brzegu, przykryj go drugą połową ciasta i starannie zlep posmarowane rozbełtanym jajem brzegi. Wierzch też posmaruj jajem i ozdób kawałkami ciasta.

 

Pieróg przełóż na natłuszczoną i podsypaną blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), piecz około 30 minut na złoty kolor. Podawaj z zieloną sałatą doprawioną śmietaną ze szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin