Spaghetti po neapolitańsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Spaghetti po neapolitañsku

Spaghetti po neapolitańsku

 

Składniki:

50 dag spaghetti

2 średniej wielkości cebule

2 łki oliwy z oliwek

50 dag pomidorów

Fix do spaghetti Napoli WINIARY

bek czosnku

suszony rozmaryn lub gałązka świeżego

cukier

ostry pieprz (cayenne, chili)

ser (najlepiej parmezan)

l, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, ostrożnie zdejmij z nich skórkę i grubo posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i sm cebulę, aż się zeszkli. Dodaj pomidory, rozmaryn, cukier oraz Fix (rozprowadzony w połowie szklanki wody)i pieprz. Rondel nakryj pokrywką i duś sos na małym ogniu 30 minut.

 

W tym czasie w drugim garnku zagotuj wodę, osól, włóż makaron i gotuj 15 minut, ażdzie prawie miękki (al dente), odcedź. Sos przetrzyj przez sito lub zmiksuj, a potem podgrzej.

 

Przed podaniem makaron ułóż na półmisku, polej sosem i obficie posyp (najlepiej świeżo startym) parmezanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin