Strucla pieczarkowo-jajeczna.rtf

(7 KB) Pobierz
Strucla pieczarkowo-jajeczna

Strucla pieczarkowo-jajeczna

 

Składniki na 4 porcje:

ciasto:

1,5 szklanki mąki

12 dag masła

jajo

2 dag droży

1/4 szklanki mleka

pół łeczki soli

farsz:

20 dag pieczarek

cebula

łka masła

łka bułki tartej

3 jaja

l

pieprz

łka posiekanej natki pietruszki

 

Droże rozrób letnim mlekiem. Mą z solą wysyp na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj rozrobione droże i jajo oraz wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

 

Dwa jaja ugotuj na twardo i posiekaj. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, podduś na maśle, przestudź i dokładnie wymieszaj z posiekanymi jajami, natką, buł tartą i surowym trzecim jajem. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Podrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj równą warstwą farszu, ciasno zroluj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą. Odstaw do wyrośnięcia. Roladę posmaruj z wierzchu słoną wodą, wstaw do ciepłego piekarnika i piecz w temperaturze 180-200°C aż nabierze złotego koloru (około 35 minut).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin