Suflet serowy.rtf

(5 KB) Pobierz
Suflet serowy

Suflet serowy

 

Składniki na 4 porcje:

4 łki mąki

6 dag masła

15 dag startego żółtego sera (cheddar)

6 jaj

2 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

l

 

Z mąki i masła zrób jasną zasmaż, ostudź, a następnie wlej do niej mleko i wsyp przyprawy. Gotuj do zgęstnienia, stale mieszając. Do przygotowanej masy dodaj żółtka i żółty ser oraz dokładnie wymieszaj.

 

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową, przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 15 minut, potem zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 25 minut. Podawaj od razu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin