Tort naleśnikowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort naleœnikowy

Tort naleśnikowy

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

czubata szklanka mąki

2 jaja

3/4 szklanki mleka

szklanka wody

olej

l, biały pieprz

nadzienie:

1 kg ugotowanych ziemniaków

30 dag białego sera

2 cebule

2 żółtka

czek szczypiorku

olej

l lub Ziarenka Smaku WINIARY

biały pieprz

ponadto:

5 dag ostrego żółtego sera żółta

czerwona i zielona papryka

 

Jaja rozbełtaj, wlej wodę i mleko, potem dodaj mą ze szczyptą soli i pieprzem, a na koniec wszystkie składniki wymieszaj (najlepiej mikserem). Rozgrzaną patelnię posmaruj cienko olejem i usmaż naleśniki.

 

Ugotowane ziemniaki i biały ser przeciśnij przez praskę. Cebule posiekaj i zrumień na oleju, połącz z masą ziemniaczano-serową, dodaj żółtka i posiekany szczypiorek oraz sól lub ziarenka smaku i pieprz. Składniki starannie wymieszaj.

 

W wysmarowanej tłuszczem tortownicy układaj na przemian naleśniki i nadzienie, zaczynając i kończąc naleśnikiem.

 

Tort posyp startym serem i udekoruj różnokolorową papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut. Przed podaniem przełóż na udekorowany talerz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin