Tort z naleśników.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort z naleœników

Tort z naleśników

 

Składniki na 4 porcje:

ciasto:

20 dag mąki

2 jaja

1/4 l mleka

2 łki oleju

l

nadzienie:

1 kg pomidorów

35 dag szpinaku świeżego lub 25 dag mrożonego

25 dag pieczarek

łeczka mąki

bek czosnku

czek bazylii

2 łki gęstej śmietany

35 dag mozzarelli

4 łki masła

pieprz

l

 

Sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pieczarki pokrój w plastry, obrany czosnek zmiaż, a bazylię potnij w paseczki.

 

Świeży szpinak przebierz, opłucz, poodcinaj ogonki, zalej wrzątkiem i - lekko osolony - pogotuj około 5 minut, po czym odcedź i drobno posiekaj. Natomiast szpinak mrożony po lekkim rozmrożeniu wrzuć na 2 łki rozpuszczonego na ogniu masła, wraz z czosnkiem przez chwilę podduś, dodaj mą wymieszaną z odrobiną wody i całość zagotuj oraz dopraw solą, pieprzem i śmietaną. Na rozpuszczoną resztę masła wrzuć pieczarki i uduś je aż do wyparowania soku, soląc dopiero na końcu.

 

Z mąki, jajek, mleka i soli zagnieć ciasto. Usmaż 4 grube naleśniki i - tak jak tort - poprzekładaj je szpinakiem, pieczarkami i pomidorami, posyp mozzarellą i zapiecz przez 40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin